Klar med vaccineringen – kan träffa anhöriga igen

Publicerad:
Kommunerna i vårt område är i nästa vecka klara med vaccineringen av äldre på kommunala vård- och omsorgsboenden. I samband med det blir det lättare för omsorgstagarna att träffa sina anhöriga igen.

Nu har alla som bor på kommunala vård- och omsorgsboenden i Färgelanda och Dals-Eds kommuner blivit vaccinerade. Bengtsfors kommun blir klar nästa vecka och äntligen lättar restriktionerna på äldreboendena.

– Det får vi allt försöka att fira på något sätt, säger Stina Leander, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Bengtsfors kommun, som lämnar en påfrestande period bakom sig.

– Det är en lättnad för oss alla, det har varit en hård press på personalen, men det är också skönt för de äldre, säger Anna Johansson, medicinsk ansvarig sjuksköterska i Färgelanda kommun.

Färgelanda kommun var först ut i Dalsland med att vaccinera omsorgstagare. Redan under mellandagarna innan årsskiftet påbörjades vaccineringen av dos 1. En vecka in i januari började vaccineringen är de äldre även i Bengtsfors kommun samt Dals-Eds kommun.

Därefter har det varit en hektiskt period för personalen inom omsorgen. I början av mars kan dock Färgelanda och Dals-Eds kommuner konstatera att alla omsorgstagare på kommunala vård- och omsorgsboenden som vill ta vaccinet har fått sina två doser.

Krävande tid

Bengtsfors kommun blir klara nästa vecka.

– Det har ändå rullat på ganska bra. Hur många vi har kunnat vaccinera har ju hängt på leveranserna av vaccin, säger Stina Leander.

Dock har det varit en krävande tid för verksamheten.

– Att vaccinera tar tid, bland annat eftersom vi måste bevaka personen i fråga 15 minuter efter att de har fått sprutan. Så man hinner inte med så många på en dag.

Bengtsfors kommun har haft personalförstärkning för att hinna med uppdraget.

– Vi har haft hjälp av skolsköterskorna och så har det varit inne några pensionerade sjuksköterskor.

Kommunerna kan nu anse sig klara med uppdraget.

– Nu kan vi vila lite. Det här har krävt ett stort engagemang, säger Stina Leander.

 Vaccinationsstart på Granåsgården i Bengtsfors. Maj-Britt Aronsson, 87, boende på Granen var först ut att få sprutan av Christina Emilsson. 59 boende ska få i första omgången.Övriga bilder personalen förbereder med vaccinet - 150 doser har man fått - och sköterskan Stina Leander bakom munskydd och visir.
Vaccinationsstart på Granåsgården i Bengtsfors. Maj-Britt Aronsson, 87, boende på Granen var först ut att få sprutan av Christina Emilsson. 59 boende ska få i första omgången.Övriga bilder personalen förbereder med vaccinet - 150 doser har man fått - och sköterskan Stina Leander bakom munskydd och visir. Foto: THOMAS WALLIN

I samband med att vaccineringen är klar lättas också restriktionerna på kommunernas vård- och omsorgsboenden.

”Ingen bra situation”

I Bengtsfors kommun, där det har rått totalt besöksförbud på alla särskilda boenden efter beslut av Folkhälsomyndigheten, får de äldre återigen träffa anhöriga i sina lägenheter.

– Det är klart att det har varit påfrestande för både de äldre och anhöriga. När de inte får ta emot besök eller när det inte anordnas några aktiviteter blir det såklart väldigt stillsamt och tråkigt. Personalen har gjort så gott de kan, men det är klart att det inte har varit en bra situation.

Dock kvarstår vissa restriktioner för besökare ska kunna hälsa på sina anhöriga på äldreboendena på ett smittsäkert sätt, bland annat på grund av att skydda de boenden som inte är vaccinerade av olika orsaker.

Stanna hemma vid symptom

Besökare i Färgelanda, Dals-Ed och Bengtsfors uppmanas att bland annat stanna hemma vid symptom, boka besöket i förväg, begränsa antalet besökare och tvätta händerna och använd skyddsutrustning i allmänna utrymmen.

Besöksförbundet på Björkåsen i Bengtsfors kommun kvarstår dock fortfarande.

Vaccineringen av omsorgspersonal, dos 2, pågår fortfarande av en extern aktör. Vaccineringen av personer inom hemtjänst likaså där det är Närhälsan som ansvarar för den.

Artikeltaggar

ÄldreboendeBengtsforsBengtsfors kommunBengtsfors kommun (org)CoronavirusetDals-Eds kommunDals-Eds kommunDalslandEdFärgelandaFärgelanda kommunFärgelanda kommunFolkhälsomyndighetenVaccinationVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare