Hoppa till huvudinnehållet

Arvikakunder fick fakturor från Eda

Publicerad:
Del av en faktura.
Del av en faktura. Foto: Filip Kowalski

Är du Arvikabo och har fått en faktura från Eda kommun? Du är inte ensam. Felaktiga fakturor har gått ut från Teknik i Väst till kunder i både Eda och Arvika.

På grund av ett tekniskt fel har flera felaktiga fakturor för vatten och renhållning gått ut i både Arvika och Eda.

– Från årsskiftet har vi tagit över Edas fakturering för vatten och renhållning och vi skulle göra första utskicket nu för januari och februari, säger Jonas Feltenmark på kundservice, Teknik i Väst.

Och till en början var allt frid och fröjd, enligt Feltenmark. Problemen började när Teknik i Väst skickade iväg fakturorna till sin utskriftsleverantör.

– Vi har en utskriftsleverantör, de flesta större har det. De fixar med utskrifter och postning. Dit skickar vi även iväg e-fakturor som sen kollas av mot Kivra. Om man är ansluten till Kivra kommer fakturan där, och annars går den iväg som post.

Kivra är en slags digital posttjänst.

Arvika och Edas kunders fakturor skickades till utskriftsleverantören i samma fil, vilket efter en del felsökning skulle visa sig vara boven i dramat.

– Då blev problem med e-fakturorna och Kivra. Det här var inte ett känt fel, varken hos oss eller hos leverantören, säger Jonas Feltenmark.

Faktura från Eda

Själva felet yttrade sig olika för boende i Arvika och Eda.

– Om du har e-faktura får du dels en pdf-fil med underlaget, kontouppgifter, ocr (referensnummer för fakturan), summa och bankgironummer, och dels en elektronisk snabbuppgift där du klickar och hämtar upp uppgifterna. De som bor i Arvika fick rätt information, förutom visningsnamnet, det stod att fakturan kom från Eda kommun.

Fel bankgiro

För kunderna i Eda var visserligen visningsnamnet rätt, från Eda kommun, och uppgifterna i pdf:en stämde, men i snabbuppgiften fanns bankgironumret till Arvika teknik, inte till Eda.

– Vi har skickat ut brev om det här och helst vi vill helst att kunderna betalar rätt från början, men om det blir fel så är ingen skada skedd. Vi ser på ocr-numret om kunder i Eda har betalat till Arvika och då rättar vi till det, säger Feltenmark.

Kivra-kunderna i Eda fick också fel bankgiro, och där har Teknik i Väst bett kunderna att använda uppgifterna i pdf-filen för att betala fakturan manuellt.

– Det är bara de som har e-faktura som fått ny faktura, inte Kivra-användarna. Vi kan inte dra tillbaka en skickad faktura, vi har tyvärr inte den möjligheten.

– Det är den här elektroniska informationen som varit fel, nu vet både vi och systemleverantören om det och kan åtgärda under tiden som vi felsöker i bakgrunden.

Autogirokunder kommer inte att påverkas.

– Sedan är det ju så att en olycka kommer sällan ensam. Vi skulle dessutom skicka informationsbrev till Eda-kunderna om förändringarna med faktureringen. Tyvärr blev det också fel och ganska många fick dubbletter av brevet, säger Jonas Feltenmark.

Artikeltaggar

ArvikaEda kommunEkonomiTeknik i Väst AB

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.