Hoppa till huvudinnehållet

58 miljoner till länets stora kulturaktörer

Publicerad:
Wermland opera, Värmlands museum och Västanå teater är de tre som får mest när regionen fördelar de statliga bidragen inom samverkansmodellen.
Wermland opera, Värmlands museum och Västanå teater är de tre som får mest när regionen fördelar de statliga bidragen inom samverkansmodellen.

40 miljoner till Wermland opera och 4 miljoner till Västanå teater. Det är två av kakbitarna när regionens kultur- och bildningsnämnd nu delat upp den statliga kulturbidragskakan för 2021.

Nämnden hade 58,6 miljoner kronor att fördela i statliga pengar till kulturaktörer i länet inom den så kallade samverkansmodellen. Det är 3,8 miljoner mer än 2020.

Störst del av pengakakan får Wermland opera, som får 40,4 miljoner. Värmlands museum får 7,1 miljoner och Västanå teater 4 miljoner. Region Värmland får 2,8 miljoner till biblioteksverksamhet och läs- och litteraturfrämjande verksamhet samt 1,3 miljoner till filmkulturell verksamhet.

Bland övriga som får del av pengarna finns exempelvis Riksteatern Värmland – 408 000 kronor och Föreningsarkivet i Värmland – 449 000 kronor.

Inga nya släpps in

Jämfört med förra året är det Wermland opera som får den största höjningen; 2,4 miljoner mer. Västanå teater får 545 000 mer än i fjol och Värmlands museum 437 000.

Av handlingarna i ärendet framgår också att regionen inte släppte in några nya aktörer i samverkansmodellen, utan att det är samma aktörer som tidigare som fått del av pengarna. Reglerna för samverkansmodellen gör det möjligt för regionen att ge statsbidrag till även andra aktörer, bara de uppfyller vissa krav, men:

”Med de behov av uppräkningar som beskrivits i ansökningarna om verksamhets- och statsbidrag bedöms det dock inte finnas möjlighet att 2021 fördela statsbidrag till fler verksamheter”, står det i beslutsunderlaget till politikerna.

Artikeltaggar

Föreningsarkivet i VärmlandKarlstadKultur- och bildningsnämndenNöje/KulturPolitikRegion VärmlandRiksteatern VärmlandSunneVärmlands museumVästanå teaterWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.