Hoppa till huvudinnehållet

Vuxenpsyk: Åmål begär möte med Nu-sjukvårdens styrelse

Publicerad:
Vuxenpsykiatrin i Dalsland ska koncentreras kring öppenmottagningen på Dalslands sjukhus. Åmål blir en filial till Bäckefors.
Vuxenpsykiatrin i Dalsland ska koncentreras kring öppenmottagningen på Dalslands sjukhus. Åmål blir en filial till Bäckefors. Foto: Tommy Löfgren

Ansvariga politiker i Åmåls kommun begär möte med Nu-sjukvårdens styrelse om hur specialistpsykvården ska lösas praktiskt framöver. Detta efter styrelsens beslut att koncentrera vuxenpsykiatrin i Dalsland till Bäckefors.

Kommunstyrelsens ordförande Michael Karlsson (S) och välfärds- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Ewa Arvidsson (S) har gett kommunens tjänstemän i uppdrag att sätta samman en skrivelse till Nu-sjukvårdens styrelse. Åmålspolitikerna vill ha ett möte med Västra Götalandspolitikerna.

Åmåls kommun har en rad frågor kring den nya organisationen för öppenpsykvården för vuxna i Dalsland. Många av frågorna är av praktisk natur.

– Vi undrar hur de har tänkt sig att det ska fungera, säger Ewa Arvidsson.

En fråga är exempelvis sjukresorna. Hur är det meningen att människor med behov av specialistpsykvård ska ta sig till Dalslands sjukhus i Bäckefors, med de bristande bussförbindelser som finns dit?

En annan fråga är läget i Värmland och Åmål vill veta mer om möjligheterna till ökad samverkan norrut. Hur ser till exempel psykvårdsköerna ut i Värmland? Finns det plats för Åmålsborna?

Inte stänga helt

Åmåls vuxenpsykiatriska öppenmottagning på Ekbacken är inte tänkt att stänga helt, men verksamheten dras ner och Åmål kommer att vara en filial till Bäckefors i stället för att vara en egen mottagning. För de svårast sjuka ska det vara möjligt att träffa en sjuksköterska i Åmål.

Öppenpsyk för vuxna dras ner i Åmål – bup-satellit öppnas

Samtidigt vill Nu-sjukvården öppna en bup-filial i Åmål, med mottagning två-tre dagar i veckan. Det ser Ewa Arvidsson (S) som en mycket välkommen förstärkning, inte minst med tanke på att norra hälso- och sjukvårdsnämnden och barn- och ungdomspsykiatrin haft problem med tillgängligheten och långa väntetider.

Satsar förebyggande

Men hon menar samtidigt att det inte måste vara ett dåligt tecken att Åmålsborna står för en låg andel av besöken i barn- och ungdomspsykiatrin, i och med att det finns fler aktörer.

– Vi har en stor och bred förebyggande verksamhet i kommunen, säger Ewa Arvidsson.

Specialistvården är sista utposten i en kedja, betonar hon.

– Vi har en fantastiskt bra, fin socialtjänst som jobbar med det här och dessutom hela skolverksamheten med inte minst skolhälsovården.

Gemensamt ansvar

Ewa Arvidsson nämner också primärvården, med Medpro Clinics vårdcentral, och ungvuxcentralen där de olika aktörerna samlas och jobbar tillsammans. Bup i Bäckefors har även utan att det funnits någon formell filial i Åmål, åkt ut och arbetat på plats här.

– Vi har ju ansvar för våra människor tillsammans, vi i kommunen och i regionen. För att det göra det så bra som möjligt, behöver vi göra det tillsammans, säger hon.

Hälso- och sjukvårdsnämnden har sista ordet om vuxenpsykiatrin, som beställarnämnd, men Åmålspolitikerna vill i första hand träffa Nu-sjukvårdens styrelse eftersom det är den, som utförarnämnd, som ansvarar för den praktiska organisationen.

Artikeltaggar

Åmåls kommunÅmåls kommunBäckeforsDalslands sjukhusEwa ArvidssonNU-sjukvårdenPolitikPsykiatriska öppenvårdenVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.