Utan stöd riskerar Värmlands musikbransch att tystna

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Lokala musikskapare som är beroende av royaltyintäkter från spelningar har fått det svårt när livemusiken tystnat på Karlstads CCC, Olssons Brygga i Arvika (bilden) , Mastmagasinet i Kristinehamn och många fler ställen, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen.
Foto: Hans-Åke Henriksson
Men med rätt stöd kan musikbranschen bli en viktig del av lösningen för att vända krisen för hela samhället, skriver Karsten Dyhrberg Nielsen.

Coronapandemin har slagit mycket hårt mot kultursektorn, och musiken är ett av de områden som drabbats allra hårdast. En ny studie från konsultbolaget EY visar att den europeiska musikbranschen backade med 75 procent under 2020 på grund av Covid-19. Mycket pekar på att 2021 också kommer bli ett mörkt år.

Även i Värmlands län har musikbranschen drabbats hårt, när festivaler, orkestrar, konsertlokaler och restauranger med livescener tvingats stänga ner eller kraftigt begränsa sin verksamhet. Lokala musikskapare som är beroende av royaltyintäkter från spelningar har fått det svårt när livemusiken tystnat på Karlstads CCC, Olssons Brygga i Arvika, Mastmagasinet i Kristinehamn och många fler ställen.

När musiken tystnar påverkar det inte bara låtskrivare och musiker, utan hela samhället. Nu visas tydligt det värde som musiken skapar, och som sedan fortplantar sig vidare till andra yrken: ljud- och ljustekniker, servicepersonal, ordningsvakter och hela turismsektorn. Dessa är yrken som är särskilt utsatta då många är småföretagare eller har osäkra anställningsförhållanden.

Att få musiken i Värmland på fötter igen kommer att bli en stor utmaning. När musikskapare inte har möjlighet att försörja sig på musiken tvingas de se sig om efter andra jobb. Och när de inte kan träffas och skapa tillsammans försvinner möjligheten att knyta kontakter och skapa framgångsrika samarbeten. De livsviktiga trådarna i branschen kapas.

Men med rätt stöd kan musikbranschen bli en viktig del av lösningen för att vända krisen för hela samhället. Ett nystartat musikliv kan bli en motor för regionen – för att skapa tillväxt, jobb och en levande kultur som ger energi och stärker sammanhållningen.

Beslutsfattare på både lokal och nationell nivå har gjort mycket för att stödja föreningar, spelställen och enskilda musiker och musikskapare. Samtidigt måste vi inse att det är långt kvar tills branschen är tillbaka på fötter. Om vi inte agerar snabbt riskerar vi när pandemin är över att stå utan ställen att mötas, spela och lyssna på ny musik, och utan låtskrivare och kompositörer att skapa den. Men tillsammans med politiken kan vi göra kulturen levande igen. Låt musiken bli en del av lösningen.

Karsten Dyhrberg Nielsen

Vd, Stim

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.