Hoppa till huvudinnehållet

Pendlare ersätts retroaktivt

Publicerad:

Norge kommer att ersätta dag- och veckopendlare efter gränsstängningen.

- Jag är så jäkla nöjd, jag har slitit så otroligt i den här frågan, säger Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S).

På tisdagsmorgonen pratade statsministrarna i grannländerna, Stefan Löfven och Erna Solberg, med varandra i telefon.

Och kort därefter kom beskedet: Norge kommer att ersätta dag- och veckopendlare retroaktivt från när riksgränsen stängde den 28 januari.

Dagpendlare har sedan 1 mars fått passera gränsen, men under stränga förordningar och utökade tester.

Den norska regeringen föreslår att pendlarna ersätts med 70 procent av sjukpenninggrundande inkomst, samma nivå som de hade fått om de hade permitterats från sitt arbete, skriver norska regeringen i ett pressmeddelande.

Kommunalrådet jublar

Daniel Schützer, kommunalråd i gränskommunen Årjäng, jublar åt beskedet:

– Det känns jättebra! Jag är så jäkla nöjd, jag har slitit som jag vet inte vad för att få något att hända i den här frågan, säger han till NWT.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer, (S) är glad och nöjd efter beskedet.
Årjängs kommunalråd Daniel Schützer, (S) är glad och nöjd efter beskedet. Foto: Joachim Lagercrantz

Han berättar om otaliga kontakter, inte minst partiinterna möten, där han tryckt på hur viktig frågan är för många kring gränsen:

– Under de senaste veckorna har jag haft fler möten med regeringsföreträdare än jag haft under alla mina tidigare 7 år som kommunalråd tillsammans och nu äntligen får vi konkreta resultat. Senast i fredags arrangerade Socialdemokraterna i Värmland ett möte med ansvariga statsråd.

– Nu vet jag att de allra flesta hellre skulle vilja få jobba än få ersättning, men nu kan de åtminstone betala sina räkningar.

Egna företagarna kvar

Norges besked är en viktig delseger, men än finns bitar kvar att lösa:

– F-skattarna, de egna företagarna, lever fortsatt i ovisshet. Många befinner sig i gisslan i Norge. De tar sig helt enkelt inte hem, åker de hem får de inte återvända, säger Daniel Schützer.

– Vi får självklart inte släppa frågan, men jätteskönt att det löst sig i pendlingsfrågan –så mycket slit och så äntligen!

 Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot som själv bor strax intill norska gränsen i Töcksfors.
Kjell-Arne Ottosson (KD), riksdagsledamot som själv bor strax intill norska gränsen i Töcksfors. Foto: Lisa Olaison

Den värmländske riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) har varit starkt engagerad i gränsfrågan och säger så här om tisdagens beslut:

– Det känns ju som ytterligare en seger och ett steg i rätt riktning. Det har varit många möten både med svenska och norska politiker i frågan för att hålla ångan och pressen uppe.

Helt avgörande

Han säger att det här beslutet för många är helt avgörande för att klara den privata ekonomin, men det är också ett sätt att ”försöka sätta plåster på de djupa såren”.

– Jag hoppas att läkningsprocessen kan komma igång, men vi har en lång väg kvar mot både normalitet och en bra relation igen.

Dagpendlaren Ann-Sofie, 43, om gränsbeskedet: ”Helt fantastiskt”Norska regeringen öppnar för dagpendlareInte lönt för veckopendlare

Artikeltaggar

ArbeteÅrjängCoronavirusetDaniel SchützerEda kommunNorgePendlingPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.