Hoppa till huvudinnehållet

Värmländsk skådespelare om rollen i nya ”Jägarna”

Publicerad:
Rolf Lassgård och Maja Rung i den andra säsongen av ”Jägarna”.
Rolf Lassgård och Maja Rung i den andra säsongen av ”Jägarna”. Foto: C more/TV4

Från julkalendern och komediserien "Alla utom vi" till mustigt drama i den nya säsongen av "Jägarna".

För den värmländska skådespelaren Maja Rung är rollerna ett sätt att kliva in i vitt skilda världar.

Det är 25 år sedan Kjell Sundvalls film "Jägarna" nådde de svenska biograferna. 2011 fick filmen en uppföljare och 2018 kom den första säsongen av tv-serien med samma namn. Nu har en andra säsong av serien börjat sändas och återigen är det polisen Erik Bäckström – som alltid spelad av Rolf Lassgård – som står i centrum. Skogslandskapet och de stora vyerna spelar också en viktig roll.

– Det är en speciell känsla att gå in i den här världen. Miljön som omsluter karaktärerna öppnar upp för stora berättelser, säger Maja Rung och broderar:

– Stor natur, stort drama. Det är något väldigt förföriskt över skogarna, bergen och den höga luften.

Säsongens sex avsnitt spelades in skarven mellan sensommar och höst ifjol. En av platserna var Älvsbyn, där även den första filmen till stor del är inspelad.

– Den första filmen känns verkligen som en klassiker inom svensk film. Det är väldigt fint att de har tagit den här historien vidare.

Maja Rung i rollen som Ida Särn.
Maja Rung i rollen som Ida Särn.

Släktskap med Värmland

Hon har spenderat en hel del tid i landskapet även innan filminspelningen då hennes pojkvän är från trakten.

– Jag känner ett släktskap mellan den miljön och Värmland, landskapen ger mig samma känsla. Jag har en förståelse för mindre samhällen – jag har anknytning till Storfors och har upplevt känslan av att många känner många och historier ligger kvar sedan länge i släktleden.

Hon gör rollen som Ida Särn, syster till en dömd mördare som återvänder till trakten efter en längre tid i fängelse för att visa var mordoffret ligger gömt.

– Ida Särn var en väldigt rolig roll att spela, väldigt olik andra karaktärer jag gjort. Hon har en svinstark integritet och ett hårt skal som hon har arbetat fram för att klara av livet som syster till en förövare.

Maja Rung har gett Ida Särn en uppsyn som minner om Sissy Spaceks rolltolkning i Terrence Malicks klassiker "Badlands".

– När jag gjorde rollen fick jag leta fram delar av mig själv som inte når ljuset så ofta.

– Personligen härbärgerar jag känslor och är taktiskt – Ida Särn är fullt rasande, mer svartvit. Hon lever ett marginaliserat liv. Slåss hela tiden både mot själv och bilden av henne.

Vid sidan av Maja Rung är Lena Endre ett av de nya ansiktena i den nya säsongen.
Vid sidan av Maja Rung är Lena Endre ett av de nya ansiktena i den nya säsongen.

Pippi Långstrump spelar mor

När Maja Rung först läste manuset upplevde hon historien som väldigt spännande.

– Berättelsen drog in mig, jag ville hela tiden veta vad som skulle hända härnäst. När karaktären Ida började växa fram över sidorna så upplevde jag henne som mångfacetterad och klurig. Det lockade mig starkt.

Rollen som Idas bror, den dömde mördaren, spelas av Simon J. Berger som också är aktuell i den norska serien "Exit". I rollen som deras mor syns Inger Nilsson som i unga år spelade Pippi Långstrump.

– Väldigt roligt att spela med Inger. En så fin skådespelare. Extra kul att tänka att vi har några släktdrag eftersom vi spelar mor och dotter. Vi är båda rödlätta.

De flesta scenerna gör Maja Rung med Rolf Lassgård och Simon J. Berger.

– Rolf har en sådan jäkla kraft inom sig! Det var väldigt intressant att se honom kalibrera den där kraften på nära håll. Man kan inte stå blank inför den, den kräver sin reaktion. Det är som vågor som kommer emot en.

Lång väntan

Under senvinter och vår var planen att Maja Rung skulle gestalta Kulla-Gulla på Stadsteatern i Stockholm. Repetitionerna pågår, men är satta på sparlåga till en följd av restriktionerna.

– Det har varit en lång väntan på att få möta en publik. En väntan som tär på en mer och mer. Det är snart ett år sedan jag spelade inför en publik. Film- och tv-världen står inte still på samma sätt som teatern.

Hon uttrycker en tacksamhet över att kunna arbeta med både teater, film och serier.

– I en serie kan en karaktär utvecklas på ett annat sätt än i en teateruppsättning eftersom tiden är mer tilltagen. Det ger möjlighet att visa fler perspektiv, flera sidor. Skillnaden mellan scen och tv/film är en stor för en skådespelare. För mig är det väldigt lärorikt att alternera. Just att få gå in i så vitt skilda världar är bland det bästa med det här jobbet.

– Och oavsett i vilken värld man hamnar, inser man att man har det mesta inom sig.

Karlstadsskådis i succéserien Exit: "Fascineras och äcklas"

Utöver "Jägarna" säsong 2 och "Alla utom vi" är Maja Rung senare i år aktuell med Viaplay-serien "Dystopia". Den andra säsongen av "Jägarna" visas på Cmore och senare i TV4.

Artikeltaggar

ÄlvsbynC MoreFilmJaktMaja RungNöje/KulturPippi LångstrumpStorforsTV4

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.