Hoppa till huvudinnehållet

Ensamhet i pandemin – psykologen förklarar och tipsar

Publicerad:
"Många är i samma sits så lägg det inte på sig själv”, säger Charlotte Bäccman. Foto: Linn Malmén

I dag upplever fler, och nya grupper i samhället, ofrivillig ensamhet. Charlotte Bäccman, lektor i psykologi vid Karlstads universitet, berättar om hur ofrivillig ensamhet påverkar oss och ger sina bästa tips för att må bättre.

Enligt Charlotte Bäccman är ofrivillig ensamhet ett välkänt hälsoproblem och att vissa menar att det kan innebära en lika stor hälsorisk som att röka.

– Vi vet att det är skadligt. Det påverkar våra tankar till det sämre och i experimentsituationer kan man se att ensamhet, eller ekonomisk oro till följd av att man förlorat sitt arbete, gör att vi fattar sämre beslut. Dessa känslor gör att man får lägre poäng på kognitiva tester.

Hon menar också att vi inte har små konsekvenser att vänta av den ensamhet många unga känner i dag.

– Ett år som vuxen är inte samma sak som ett år för en ung person som ska ut i livet. Konsekvenserna av det som händer nu vet vi inte än, men de kommer inte att bli små. Det är väldigt skrämmande att vi ser många i den situationen nu.

De unga utvecklar fortfarande sin identitet och utan den nödvändiga speglingen i vänner, familj eller klassrumssituationer får de inte den input som behövs.

– Vi utvecklar vår identitet i samrelation till omgivningen. Vi upptäcker och testar, nu tappar många den biten och blir begränsade i den aspekten. Det är sorgligt och mycket allvarligt.

Charlotte Bäccman poängterar att det viktigaste är att komma ihåg att det inte är konstigt att uppleva ensamhet under pandemin.

– Det är en extrem situation som har skapat detta. Många är i samma sits så lägg det inte på sig själv.

Charlotte Bäccmans råd mot ensamhet

5 tips om du känner dig ensam

– Våga ta kontakt. Ring en vän eller släkting och säg hej.

– Sök nya kontakter. Anmäl dig till en kurs eller liknande.

– Hitta pluggkompisar och ha videokontakt när ni pluggar.

– Ta en promenad, fysisk aktivitet får oss att må bra. Sätt på en podd eller bra musik i lurarna och rör på kroppen.

– Ta upp gamla kontakter. Ring en gammal vän.

Artikeltaggar

EnsamhetKarlstads universitetPandemiPsykologiUngdomar i pandeminVård och omsorgVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.