Hoppa till huvudinnehållet

Överraskades med presenter: "Klart man blir känslosam"

Publicerad:
Angelica, Cajsa och Monica har svårt att hålla tårarna borta när Evelina räcker över presenterna till dem.
Angelica, Cajsa och Monica har svårt att hålla tårarna borta när Evelina räcker över presenterna till dem. Foto: Kajsa Juslin

Kvinnojouren i Karlskoga har dagligen kontakt med kvinnor som utsätts för våld och brott i hemmet. Inför Internationella kvinnodagen blev de uppmärksammade med presenter.

– Hade jag inte haft er så vet jag inte vad jag hade gjort, säger Evelina, som vill tacka för all hjälp och stöd hon fått från dem.

Efter övergreppen: "Jag vill stötta andra kvinnor"

Vårsolen skiner utanför Kvinnohuset när Evelina lämnar över en kasse med presenter till personalen.

I nästan fyra månader bodde hon hos dem. Rösten hackar lite när hon tackar dem för all hjälp.

– Jag börjar visst gråta nu, men jag vill tacka er med varsin gåva för att ni fick mig att kämpa på. Ni är underbara, säger hon.

Känslosamt

Hon räcker fram presenter som innehåller kaffekoppar med texten "Tack för allt du gör och ger".

Cajsa från kvinnojouren torkar en tår.

– Om det inte hade varit corona så hade du fått en kram, säger hon.

Platschef Angelica ser märkbart rörd ut.

– Vi tycker ju att det är klart att man har all rätt till stöd, att bli tackade såhär hade vi inte väntat oss, jag blir så glad. Det är klart man blir känslosam, säger hon.

"Tack för allt du gör och ger" står det på kaffekopparna. Cajsa håller upp sin.
"Tack för allt du gör och ger" står det på kaffekopparna. Cajsa håller upp sin. Foto: Kajsa Juslin

38 kvinnor och 36 barn

Hon berättar att det på finns sex platser på det skyddade boendet, men på grund av corona har de behövt minska dem till fem. Förra året bodde 38 kvinnor och 36 barn hos dem och sammanlagt kom de i kontakt med 148 kvinnor under året.

Trots att kvinnorna har olika bakgrunder och livserfarenheter finns det delar av berättelserna som liknar varandra.

– Varje historia är unik, men våldets mekanismer fungerar på liknande sätt, säger hon.

Hon berättar att det ofta är en normaliseringsprocess, och att kvinnan blivit mer och mer begränsad. Det har ofta varit olika typer av våld inblandat, både sexuellt, fysiskt och psykiskt, men också ekonomiskt när kvinnan inte har kontroll över sina pengar.

"Rätt att leva utan våld"

Sedan läggs skulden på kvinnan.

– Det är viktigt att tänka på att det inte är dig det är fel på. Andra kvinnor har fått höra samma sak hemma hos sig. Det är något många upptäcker när de delar erfarenheter med varandra, säger Angelica.

Vad vill du säga till den som utsätts för våld i hemmet?

– Det finns inget som är för litet att ta upp och prata om. Är det något som inte känns bra så försök prata med någon och sök stöd. Du kan söka dig till oss, en vän eller någon annan, men berätta om det.

Hon fortsätter:

– Över huvud taget så tänker jag att kvinnor har rätt att leva ett liv fritt från våld. Dessa rättigheter måste respekteras.

Efter övergreppen: "Jag vill stötta andra kvinnor"

Våld i nära relationer

En femtedel av de anmälda misshandelsbrotten under 2019 rörde misshandel av en närstående. Våld i nära relationer drabbar båda könen, men kvinnor är mer utsatta än män och drabbas oftare av upprepat och mer allvarligt våld.

Kvinnojouren i Karlskoga uppmanar den som lever i ett destruktivt förhållande att söka hjälp, hos dem eller någon annan man har förtroende för. Det går att vara anonym hos kvinnojouren.

Källa: Brottsförebyggande rådet och Kvinnojouren i Karlskoga

Artikeltaggar

Grov kvinnofridskränkningInternationella kvinnodagenKarlskogakvinnojourenKvinnojouren MagganNyheterVåld i nära relationer

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.