De vill skapa en kulturell mötesplats i Elofsrud

Publicerad:
Här, i uthuslängan på gården i Elofsrud, vill lärar- och konstnärsparet Gunilla och Johan Strandberg skapa ett galleri. Foto: Dan Enwall

I ett vitt hus, en hästhage från E45 i Elofsrud, smids det kreativa planer inför sommaren.

– Vi hoppas kunna hålla dagskurser i konstnärligt skapande och även få i gång utställningsverksamhet, säger lärarna och konstnärerna Gunilla och Johan Strandberg.

De flyttade till Elofsrud 2018 efter att ha bott i ett 1700-talstorp i Segerstad och dessförinnan hade Gunilla och Johan flyttat runt en del.

– Mycket var bra i Segerstad, men vi ville ha mer utrymme för vårt skapande och mer mark för våra hästar. Här i Elofsrud var det perfekt med några hektar land och användbara ladugårdsbyggnader. Men det fanns en del att göra på huset så vi har ägnat mycket tid åt renovering, säger Gunilla.

Förutom mark till hästarna var det mycket annat som gjorde att de fastnade för den lilla gården i Elofsrud.

– Jag har släkt i både Östra och Västra Ämtervik så det kändes rätt naturligt, säger Gunilla och Johan fyller i:

– Läget, mitt i Värmland, känns jättebra, både för oss och folk som ska hit på kurs. Och det är ju en härlig bygd i en bra kulturkommun. Det var mycket som stämde.

Tillsammans driver paret företaget Strandberg Elofsruds Konst.

– Vi jobbar som konstnärer och vill ha utställningsverksamhet här, men även hålla kurser med konstnärlig inriktning, säger Johan.

Båda jobbar som lärare på heltid. Gunilla i slöjd, bild och svenska, Johan i bild och engelska. Gunilla är även speciallärare och jobbar just nu på Svensby skola i Västra Ämtervik men ska snart tillbaka till Vålbergsskolan där också Johan jobbar.

– Och vi gick båda på Kyrkeruds folkhögskola i mitten av 1980-talet så vi har såväl pedagogisk som konstnärlig utbildning, säger Gunilla.

På gården finns nio hästar.

– Det låter mycket, men de är små. Amerikanska miniatyrhästar, minishettisar och islandshästar, varav bara två är ridhästar. Och så har vi kaniner, höns och katter. Tanken är ju att de som kommer hit inte bara ska kunna se utställningar och gå kurser utan också titta på djuren och kanske ta en fika, säger Gunilla.

– Ja, vi tänker oss lite enkel kaféverksamhet så att det känns ombonat och trevligt. Vi har också sökt pengar ur Västra Ämterviks trivselfond till projektet och fått 5000 kronor så det är vi tacksamma för, säger Johan.

Paret Strandberg är också författare. Johan har skrivit en bok, den humoristiska ”Sommar, sång och en död katt” och Gunilla har skrivit fyra.

– Det är dikt- och bildböckerna ”Beröring” och ”Livslinjen” och så ungdomsböckerna ”Jag älskar dig, skrek jag” och ”Jag hatar dig, ropade jag” som används i undervisningen i årskurs 7-9. De har blivit väldigt uppskattade och innehåller bland annat en hel del referenser till stora författare, bland andra Selma Lagerlöf och Göran Tunström, berättar Gunilla.

 • "Vilken konstnärsschablon. Ett stilleben och en flaska vin”, skrattar Johan Strandberg.
  "Vilken konstnärsschablon. Ett stilleben och en flaska vin”, skrattar Johan Strandberg. Foto: Dan Enwall
 • Paret Strandberg har skivit flera böcker.
  Paret Strandberg har skivit flera böcker. Foto: Dan Enwall
 • "Nu när huset är renoverat får vi mer tid över för konsten”, konstaterar Gunilla Strandberg.
  "Nu när huset är renoverat får vi mer tid över för konsten”, konstaterar Gunilla Strandberg. Foto: Dan Enwall
 • Johan framför en bild föreställande pianisten Jan Johansson.
  Johan framför en bild föreställande pianisten Jan Johansson. Foto: Dan Enwall
 • "Vi köpte gården i Elofsrud för att få mer plats till våra hästar, även om de är små”, säger Johan och Gunilla Strandberg.
  "Vi köpte gården i Elofsrud för att få mer plats till våra hästar, även om de är små”, säger Johan och Gunilla Strandberg. Foto: Dan Enwall
 • Bild av Gunilla Strandberg.
  Bild av Gunilla Strandberg. Foto: Dan Enwall

Som om det inte vore nog med konstnärliga uttryck så är det också sannolikt att det kommer att spelas en hel del musik i samband med evenemangen hos Strandbergs.

– Alla våra tre barn sysslar med musik. Noel, 22, spelar gitarr, Love, 24, sjunger och spelar in musikvideor och Tilda, 26, är utbildad kantor. Dessutom är min bror Per professionell musiker, berättar Johan.

Så talang och framtidsplaner som är nära att förverkligas verkar inte saknas.

– Förhoppningsvis kan vi ha utställning i maj och dra i gång coronasäker kursverksamhet i sommar om det är möjligt med tanke på pandemin, säger Johan och Gunilla.

Artikeltaggar

ElofsrudGöran TunströmGunilla StrandbergJohan StrandbergNöje/KulturSegerstadSelma LagerlöfVästra Ämtervik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare