Hoppa till huvudinnehållet

De lyfter fram kvinnorna – med fakta, humor och jävlar anamma

Publicerad:
Christina Lamb, Caroline Criado Perez och Karin Carlsson är tre av författarna som är aktuella med böcker om kvinnor, makt, historia och politik.
Christina Lamb, Caroline Criado Perez och Karin Carlsson är tre av författarna som är aktuella med böcker om kvinnor, makt, historia och politik. Foto: Natur och kultur, Rachel Louise Brown, Caroline Andersson Renaud, Lena Richardson

Historia, politik och lite jävlar anamma på det. Den som väljer att fira Internationella kvinnodagen 8 mars med en bok har mycket att välja på, från det tunga och upprörande till det som ger framtidshopp.

Det är 2021, 100 år efter att svenska kvinnor första gången fick rösta på samma villkor som män. Tänk vad långt vi kommit sedan dess – men än finns det mycket att göra; det blir tydligt i en rad aktuella böcker om politik och samhällsutveckling.

Caroline Criade Perez, författare och feminist, uppmärksammar i sin bok Osynliga kvinnor hur kvinnor tenderar att missgynnas när världen byggs upp med utgångspunkt från män. Hon visar exempel från hela världen: från sexistisk snöröjning i Karlskoga (som bröts upp när man började ploga gång- och cykelvägar före de stora trafiklederna istället för tvärtom) till vilka ämnen Hillary Clinton under sin tid som USA:s första dam förväntades ta upp vid ett besök i Kina. Varför telefonsystemet i bilen inte ”hör” en kvinna eller varför kvinnor oftare fryser på jobbet hör till de störiga vardagsinslagen, som har roten i att mannen är normen, men Criade Peraz tar också upp allvarliga och rentav farliga brister.

Än mörkare blir det med brittiska journalisten Christina Lamb, som bevakat krig och konflikter över hela världen och i alla krigszoner träffat kvinnor som utsatts för systematiska våldtäkter. I sin bok Våra kroppar – deras slagfält lyfter hon upp dessa brott, som får långtgående konsekvenser inte bara för de drabbade kvinnorna och deras familjer utan för hela samhällen och länder. Våldtäkterna är ett vapen och hon berättar från fem världsdelar om vad som händer, när och varför. Hennes texter är starka, faktabaserade, upprörande, ofattbara, tunga – och viktiga. Nu finns fakta i en välunderbyggd bok, när griper världens makthavare in och gör något konkret mot ett brotten som göms av skam och tystnad?

Samhällsutveckling i Sverige, med många goda exempel på positiva förändringar, ges i boken Kvinnosaker. Historikern Karin Carlsson berättar om femtio föremål från hundra år, alla med betydelse för kvinnors liv – en del konkret, andra symboliskt. Diskmaskinen, hushållspapperet och engångsblöjorna, men också cykeln, gatlyktorna och offentliga toaletter hör till sakerna som revolutionerat kvinnornas möjligheter och livsvillkor. Även stridsflygplan, vibrator och doktorshatt ingår i samlingen.

Många kvinnor har tagit chansen att påverka politiskt, ofta i motvind, att döma av ”Oskuld? Efter hundra år av kvinnlig rösträtt”. Där berättar etnologen, konst- och kulturvetaren samt tidigare Rackstadschefen Lena Hellström (1952-2019) om varför segern 1921 inte var en slutpunkt i arbetet för kvinnors och mäns lika villkor. Hon har intervjuat kvinnor som är lokala politiker och genom dem blir det en berättelse om hårt och mjukt, förväntningar och villkor, maktspråk och polarisering.

Piloten och baronessan Eva Dickson är en av pionjärerna som lyfts fram i en ny bok av Eva-Karin Gyllenberg.
Piloten och baronessan Eva Dickson är en av pionjärerna som lyfts fram i en ny bok av Eva-Karin Gyllenberg. Foto: AP / TT /

Kvinnor ur historiens lyfts fram av Eva-Karin Gyllenberg i boken Svenska kvinnliga pionjärer. 40 mer eller mindre kända kvinnor som varit föregångare inom sina respektive områden porträtteras. Det handlar om teknik, idrott, läkekonst, språk, mode med mera. Persongalleriet är kanske något Stockholmsbetonat, men visst finns det trådar ut i landet, som till exempel Agnes Lagerstedt (1850-1939), som växte upp i Karlstad och kom att skapa både bättre bostäder för arbetare i Stockholm och sommarkollon för fattiga storstadsbarn. Läsaren lär sig också att L M Ericsson från Värmskog hade mycket hjälp av sin fru Hilda Ericsson, som skötte bokföringen i det växande företaget, tog hand om kundkontakterna och ledde hela företaget under makens många resor till bland annat Paris och USA.

Till sist - nutid och sagotid. Per Gustavsson, illustratör och författare med rötter i Arvika, kom i början av året ut med en samlingsvolym av sina prinsessböcker. Den kan tyckas sticka ut i sammanhanget men Stora boken om Prinsessan ger härliga bilder och vyer om hur prinsessor och andra små tjejer med liv och lust kan strunta i fåniga förväntningar och bakåtsträvande begränsningar. Något för både prinsar och prinsessor att läsa och må gott av. Det lovar gott för framtiden.

Artikeltaggar

FörfattareHillary ClintonHistoriaInternationella kvinnodagenJämställdhetKarlskogaLitteraturNöje/KulturPolitikSamhälleVärmlands länVärmskog

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.