Hoppa till huvudinnehållet

Åren i Grythyttan blev avstampen på karriären

Publicerad:
Den tidigare Grythyttestudenten Hilda Kirkhoff vann Hela Sverige bakar 2020.
Den tidigare Grythyttestudenten Hilda Kirkhoff vann Hela Sverige bakar 2020. Foto: Frida Wismar

Allt sker av en mening, det anser Hilda Kirkhoff.

För om inte coronapandemin gjort henne arbetslös hade hon kanske inte stått i tv och gräddat bröd och kakor i landets största baktävling.

FT fick en pratstund med Hela Sverige bakar-Hilda, som hon nu efter vinsten blivit med hela svenska folket, för att få höra mer om självförtroende, varför bakning måste innehålla kärlek och åren i Grythyttan som på sätt och vis var avstampet i hennes på uppåtgående karriär.

Efter bara några få ringsignaler klickar det till och Hilda Kirkhoff svarar. Hon låter exakt som på tv – pigg, glad och varm.

– Vad roligt att få prata med dig! Jag satt faktiskt här och väntade, det är inte vanligt – det är mest fullt ös hela tiden! Men det är jättekul!

Även om hennes medverkan i Hela Sverige bakar på många plan förändrat hennes liv genom att öppna nya dörrar och möjliga karriärvägar, är Hilda fortfarande samma person som innan.

– Jag är ju världens vanligaste tjej, men när jag säger att jag är det så säger folk emot – nej, det är du inte Hilda. Men för mig är jag ju den jag var innan.

Kändisskapet som följde med vinsten av baktävlingen har hon fortfarande inte vant sig vid – nyfikna blickar och en och annan som vågar sig fram för en hälsning tillhör numer vardagen.

Detta är något hon framför allt märkt av i Båstad, platsen Hilda fortfarande kallar hemma trots att postadressen skvallrar om att Göteborg numer är hennes bostadsort.

– Alla kollar på mig lite annorlunda, alla vågar inte säga något men jag får mycket blickar. Det är speciellt och lite häftigt, säger Hilda som även redan nu fått känna på det tuffa med att vara en offentlig person – att människor förväntar sig att hon alltid är på ett visst sätt.

– Nu måste man ju också alltid vara pigg och glad. Som när vi var och handlade här om dagen och jag hade jätteont i huvudet så kände jag ändå att; Hilda du måste le och vara trevlig. Man ska tolkas rätt hela tiden, det är svårt men man lär sig. Det vet man ju själv att man lätt dömer om man sett en offentlig person någon gång, men man har ju liksom ingen aning om vad den personen har för en dag. De är ju vanliga människor de också.

"Bakning ska vara roligt, det är det viktigaste för mig” säger Hilda.
"Bakning ska vara roligt, det är det viktigaste för mig” säger Hilda. Foto: Frida Wismar

Spänd väntan

Den 9 december förra året sändes finalen av Hela Sverige bakar – då fick alla tv-tittare veta att det var tävlingens yngsta deltagare som genom sin kunskap och fina prestation vunnit hela klabbet. Hilda själv hade då fått gå och bära på hemligheten i sex månader.

– Jag har vetat detta sedan 11 juni, då var finalen färdiginspelad. Hela det där halvåret gick man bara och laddade upp och funderade på vad som skulle hända - kommer det bli något av det? Kommer någon ens att vilja höra av sig?

Det var det många som ville, kan Hilda nu konstatera i efterhand. Hon beskriver att livet efter vinstavslöjandet förändrades som i en handvändning.

– Det är verkligen svårt att föreställa sig vad som kommer att hända. Och om man har lite lätt kontrollbehov så är det lite stressande att inte veta allt!

Som så många gånger under samtalet skrattar Hilda till och talar om sin egen person med stor självdistans. Förutom viljan att ha koll på läget och alltid veta vad som ska ske, är hon en tävlingsmänniska av rang. Kunnig, kompetent och driven är hon också även om självförtroendet inte alltid låter henne få veta det.

– Det tror jag många har sett under programmets gång – att jag har lite problem med mitt självförtroende, säger Hilda ärligt.

Efter vinsten av Hela Sverige bakar fick Hilda chansen att släppa sin alldeles egna bakbok fylld med recept hon älskar.
Efter vinsten av Hela Sverige bakar fick Hilda chansen att släppa sin alldeles egna bakbok fylld med recept hon älskar. Foto: Frida Wismar

Just dessa sviktande känslor påverkade även hennes val när det kom till vilken inriktning hon skulle välja när hon 2016 blev antagen till restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan – en plats hon för övrigt stormtrivdes på.

– Jag sökte kock först, men sen fick jag kalla fötter och kände att jag nog inte var bra nog för den utbildningen. Det var det som styrde att jag valde hotelldelen istället.

Ung, driven och hungrig

Att det blev så är dock inget Hilda ångrar i dag. Hon är av devisen att allt sker av en mening - utbildningen ledde till ett jobb inom Ess Group som driver ett tiotal hotell runt om i Sverige, bland annat Steam hotel i Västerås och Falkenberg Strandbad.

Ung, oerfaren men med ett rejält driv och en hög fina referensbrev i fickan fick Hilda efter sin examen jobb på sistnämnda hotellanläggning.

– Det var en helt ny tjänst kom ut med som heter essensial coordinator. Den innefattar att man skulle ha hand om alla bröllop och alla evenemang som inte var konferenser.

”Hildas drömmar och andra bullar” är titeln på Hilda Kirkhoffs bakbok.
”Hildas drömmar och andra bullar” är titeln på Hilda Kirkhoffs bakbok. Foto: Bonnier Fakta

Hilda visade framfötterna och utsågs till månadens anställda. I samma veva började även coronapandemin breda ut sig över landet och från en dag till en annan förändrades livet tvärt.

– Jag hade två dagar kvar på min provanställning och två dagar innan bestämde ledningen att alla med provanställning och extraanställda skulle få gå. Man blev chockad och ledsen sedan blev man arg på hela situationen - man blir sårad även om man förstår att det inte är på grund av ens egna prestationer.

Hilda fortsätter:

– Men sen kom Hela Sverige bakar och som tur var hade jag sökt, men det var inte heller så självklart att jag skulle göra det.

Även denna gång var det självförtroendet som fått Hilda att tvivla på sin kompetens - hennes omgivning däremot visste mycket väl vad hon gick för.

– Vi skulle ordna en babyshower åt min syster som väntade sitt första barn. Jag skulle baka och laga mat så då gjorde jag en tårta jag vet min syster tycker om, småkakor och lite så. Det här var innan corona så på denna babyshower kom min systers vänner och släkt. Efteråt släpptes att man sökte nya deltagare till Hela Sverige bakar och då gick de här personerna som varit på babyshowern loss i kommentarsfältet - de hade ju precis ätit mina kakor och skrev att nu var det min tur!

Uppringd av TV4

Fler vänner till Hilda hängde på – produktionsbolaget måste få veta vilken okrönt bakdrottning hon var. Responsen blev så stor att TV4 till slut hörde av sig till Hilda för att få henne att komma till en första uttagning.

– Jag var lite tveksam först men så sa min mamma att om du inte vill så finns det alltid en väg tillbaka, man kan alltid hoppa av. Fast det säger man inte till en tävlingsmänniska. Och det visste ju hon.

Hilda berättar att det inte går en dag utan att hon tänker på den resa hon varit med om.

– Det är en så stor del av mig nu. Och nu har man ju fått namnet Hela Sverige bakar-Hilda”. Jag älskar det! skrattar Hilda och fortsätter:

– Det har förändrat livet. Jag är så glad över att ha varit med i tv och tagit sig vidare för sin prestation, för något man kan.

Ett av recepten i Hildas bakbok är gräddbullar.
Ett av recepten i Hildas bakbok är gräddbullar. Foto: Frida Wismar

Inte gråta i tv

Inför sin medverkan hade Hilda tre krav på sig själv - hon skulle inte gråta i tv, vara sig själv genom hela programmet och ta åtminstone ett stjärnförkläde, det vill säga vara den deltagare som presterat bäst under en deltävling.

– Att inte gråta i tv gick ju sådär – det var det första jag gjorde! Men så har jag väldigt nära till gråt, både när det gäller glädje och sorg. Att bara vara mig själv gick lite bättre, det är jobbigt att försöka vara någon annan under tiden som du ska prestera - det hade jag inte tid med. Så det var bara att vara den här sprudlande, glada och ibland lite klumpiga Hilda.

Och vad stjärnförklädet anbelangar bakade hon hem hela tre stycken, två av dem vann hon lustigt nog när hon bakade tårtor, ett bakverk hon inte är särskilt förtjust i.

– Det var kanske då jag skärpte till mig mest! säger Hilda och fortsätter:

– Vi skulle göra en tårta och utgå från en händelse som inträffade det året vi föddes. Och då gjorde jag en tårta som när man skar den såg ut som en amerikansk flagga. Johan (Sörberg, en av programmets bakexperter) kom in i tältet och sa: glöm nu inte att ha riktigt kul. Jag kände att jag fick ögonkontakt och tänkte att i dag ska jag släppa loss lite, sänka axlarna och vara go och glad och låtsas att jag är hemma i köket och att det är mina föräldrar som kommer in och frågar hur det går. Och då var det som om allt bra rann av. Det släppte verkligen och det genererade också till ett stjärnförkläde. Då tänkte jag - nu är det bara plattan i mattan, ända in i kaklet som gäller!

Vinnarhjärtat tog där och då över och trängde bort det dåliga självförtroende som fanns kvar. Fast, helt borta är det fortfarande ändå inte.

– Jag är väldigt kritisk mot mig själv. Folk säger att jag är ett proffs - queen of baking. Om folk tycker jag är ett proffs då är jag väl det men det är inget jag går runt och säger själv.

Bakning väcker minnen

Vinsten i Hela Sverige bakar innebar att Hilda fått möjligheten att släppa sin alldeles egna bakbok. Under titeln Hildas drömmar och andra bullar, inspireras läsaren av såväl klassiska som nya recept som alla presenteras till en liten historia.

– Bakning är mycket minnen för mig - de återskapas och får leva kvar på det sättet. Det var också därför det var så viktigt att ha med alla släktrecepten - det är inte alla som har baktraditioner i sin familj och om jag kan få vara början till det i någons vardag då är det helt fantastiskt. Jag vill att den här boken ska vara för alla.

Hilda framhåller även gärna helheten - ett tänk hon under Hela Sverige bakar-resan fick mycket beröm för. Detta helhets-koncept gäller för både bakverket och själva fikastunden.

– Allt spelar in: stunden du är i, vem du träffar och att det du lägger på tallriken har en historia - de här kakorna åt jag och pappa på semester i Danmark, då blir det en helt annan känsla och det blir den här kärleken som alla pratar om att man ska ha i bakverk.

”Är verkligen guld värt”

Under ett eget företag arbetar Hilda i dag med att ta fram nya recept åt livsmedelsföretag och butiker som säljer köks- och bakartiklar. Vid sidan av detta manövrerar hon också sitt nya uppdrag inom Ess Group, närmre bestämt på bokningsavdelningen i Göteborg.

– Drömmen är förstås att arbeta med mitt företag på heltid, men det är ett ganska ensamt jobb och för mig är det viktigt att ha det sociala med kollegor. Att sitta framför tre datorskärmar och ta 70 samtal om dagen är egentligen inte min typ av jobb - jag vill skapa och vara kreativ. Men den här kombinationen fungerar jättebra nu - jag har en helt fantastiska arbetsgivare, dyker det upp något vet jag att jag får gå samma dag. Och en sådan arbetsgivare är det svårt att hitta, det är verkligen guld värt.

Receptet för att lyckas

Receptet för lyckade bakverk är enkelt - med smör och kärlek kommer man långt. Receptet för att lyckas ta sig framåt och utvecklas i livet behöver inte heller vara så komplicerat. Att frångå grundidén och improvisera lite när tillfälle ges kan ta en till oanade höjder, menar Hilda.

– Man har kanske en bra plan från början men ska inte vara främmande för att det kommer andra möjligheter efter vägen och att man kan ställas inför valet vilken väg ska jag ta. Jag tror inte heller på att man ska älta för mycket - gör man ett val så kör man på det. Och om det inte blir bra så kommer det ett nytt val. Hade jag fått ha kvar mitt jobb hade jag kanske inte ens övervägt att vara med i Hela Sverige bakar, så allt händer av en mening.

Artikeltaggar

BakningFamiljFikaGöteborgGrythyttanHela Sverige bakarHilda KirkhoffMat och dryckRestaurang- och hotellhögskolan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.