Hoppa till huvudinnehållet

20 värmlänningar om hur de förbättrar jämställdheten

Publicerad:

I dag, den 8 mars, infaller internationella kvinnodagen.

NWT har träffat 20 värmlänningar och frågat: Varför går jämställdhetsutvecklingen så långsamt? Vad gör du för att förbättra jämställdheten?

Här är deras svar.

Elin Sundqvist, 15, elev, Sunne
Elin Sundqvist, 15, elev, Sunne Foto: Helena Karlsson

– Det går långsamt för det finns så mycket folk som inte bryr sig. Jag märker av det en del i vardagen men själv gör jag inte så mycket utan lever på med mitt liv.

Jon Kihlman, 40, frisör, Arvika
Jon Kihlman, 40, frisör, Arvika Foto: Helena Karlsson

– Det är svårt att veta varför det går långsamt. Som frisör är jag i minoritet på jobbet så jag märker det inte så mycket i vardagen men när jag anställer ska alla ha lika löner.

Anna Möllberg, 44, rekryterare, Karlstad
Anna Möllberg, 44, rekryterare, Karlstad Foto: Helena Karlsson

– Det är svårt att bryta gamla strukturer även om viljan finns där. Som rekryterare inom industrin försöker jag öppna vägarna för tjejer.

Roger Aanerud, 60+, arbetar inom transportsektorn, Arvika
Roger Aanerud, 60+, arbetar inom transportsektorn, Arvika Foto: Helena Karlsson

– Jag vet inte. De styrande tar väl inte tag i saken. Nej, jag gör inget speciellt för att förbättra jämställdheten, så är det.

Björn Ståhle, 67, läkare, Arvika
Björn Ståhle, 67, läkare, Arvika Foto: Helena Karlsson

– Det är ett patriarkalt samhälle och utvecklingen går alldeles för långsamt. Jag demonstrerar, läser böcker och uppmuntrar min dotter och mina barnbarn i vardagen.

Felicia Jonasson, 23, student, Karlstad
Felicia Jonasson, 23, student, Karlstad Foto: Mimmi Törnberg

– Det hänger säkert samman med att de som sitter på maktpositionerna är män. Jag försöker att ta alla strider men det är också viktigt att tänka på inkludering.

Peter Friessnegg, 76, pensionär, Karlstad
Peter Friessnegg, 76, pensionär, Karlstad Foto: Mimmi Törnberg

– Jag tror nog att män är rädda för att de ska bli överkörda. Jag försöker att diskutera med mina vänner, även fast de skrattar åt mig.

Hanna Stawreberg, 17, student, Väse
Hanna Stawreberg, 17, student, Väse Foto: Mimmi Törnberg

– Det är nog så inpräntat hur en kvinna får vara och vad en kvinna får göra. Jag pluggar till kock som är ett väldigt mansdominerat yrke.

Krister Lergård, 65, folkbildare, Karlstad
Krister Lergård, 65, folkbildare, Karlstad Foto: Mimmi Törnberg

– Det kan vara så att det är män som sitter i beslutande positioner och de bevakar sina positioner. Som folkbildare så jobbar jag med allas lika värde och jag tänker att jämställdhet ingår i det.

Kerstin Alfraeus-Lindgren, 85, pensionär, Karlstad
Kerstin Alfraeus-Lindgren, 85, pensionär, Karlstad Foto: Mimmi Törnberg

– Samhället har varit mansdominerat för länge. Jag har yrkesarbetat hela mitt liv. När mina barn var små var jag den enda i kvarteret som arbetade.

Rosita Andersson,  61, vårdadministratör, Kristinehamn
Rosita Andersson, 61, vårdadministratör, Kristinehamn Foto: Joachim Lagercrantz

– Kanske är för att det är män som är med och bestämmer, kanske därför det går långsamt. Jag tvättar bilen. Ofta är det väl männen som gör sådant. Arbetet hemma har vi delat lika mellan oss.

Björn Larsson, 58, jurist, Karlstad
Björn Larsson, 58, jurist, Karlstad Foto: Joachim Lagercrantz

– Jag tror inte vi killar ser glastaket. Vi förstår inte problematiken fullt ut. Alldeles för lite gör jag.

Sofie Erhage,  32, utvecklingsingenjör, Hammarö
Sofie Erhage, 32, utvecklingsingenjör, Hammarö Foto: Joachim Lagercrantz

– Nu när jag fått barn märker man att det inte är så jämställt, men varför vet jag inte riktigt. Jag försöker se till att min relation är jämställd. Jag och sambon delar exempelvis lika på föräldraledigheten.

Frida Berggren, 34, lärare, Sunne
Frida Berggren, 34, lärare, Sunne Foto: Joachim Lagercrantz

– Det är rätt ingrott. Stort projekt tyvärr, det känns som det sitter rätt fast. Jag är lärare så vi jobbar mycket med jämställdhet. Sen tränar jag basket också och där försöker jag lyfta tjejerna.

Stina Höök (M), regionråd
Stina Höök (M), regionråd Foto: Tommy Andersson

– Jag tror att vi är ganska mycket vanemänniskor som lever mycket efter de normer vi hela tiden möts av i vardagen. Då är det svårt och tar lång tid att bryta mönster. Frustrerande lång tid. Ett ojämställt samhälle påverkar båda könen negativt.

– Vi har ett uppdrag i det regionala utvecklingsarbetet att jobba för att få till mer jämställd tillväxt i Värmland. Och där har regionen jobbat med metoder som jag tror gör mest nytta, genom att ta fram konkreta verktyg och metoder för att få så många som möjligt att få på sig jämställdhetsglasögonen och ifrågasätta invanda mönster.

Pernilla Uddh, platschef på Atea och ordförande Värmlands fotbollförbund
Pernilla Uddh, platschef på Atea och ordförande Värmlands fotbollförbund Foto: Tommy Andersson

– På grund av att strukturer tar så lång tid att förändra. Vi gör punktinsatser och tar olika initiativ, men det slukas in i den stora strukturen. Det går framåt, men det är segt.

– Inom fotbollförbundet för vi insatser för att till exempel få fler kvinnliga tränare. Vi har många som tränar sina barn, men vi försöker få dem att träna på högra nivåer. Det ser vi som viktigt.

– Som person tänker jag: Våga kliv fram och ta åt sig saker. Sträck upp handen, sitt inte och vänta. Och peppa och lyfta andra kvinnor.

Julia Pettersson, lagkapten i FBK Dam
Julia Pettersson, lagkapten i FBK Dam Foto: Ida Myrin

– Kanske är det många som tycker att det krävs mycket resurser för att ta steg framåt. Vilket det kanske inte behöver göra.

– Vi har en stor roll känner jag, genom att försöka visa vägen för de yngre tjejerna och göra vad vi kan för att de få en grund att stå på, säger hon och menar att i och med att laget fått sin första kvinnliga huvudtränare så är det ett steg i rätt riktning.

– Det vi kan göra i övrigt är att försöka trycka på i de här frågorna och synliggöra dem.

Patrik Ekman, entreprenör
Patrik Ekman, entreprenör Foto: Lisa Olaison

– Mycket sitter i ett långt, invant sätt. Människan har varit van vid att chefen är en man och många kan vara rädda för förändring. Det är ett ekorrhjul som är svårt att ta sig ur.

– Vi anställer på personlighet och inte utifrån hur du definierar dig som kön. I koncernen har vi i princip bara kvinnliga chefer. I ledningsgruppen är det 50/50, i styrgruppen för hotellen 90/10 och när det vi bokar för festivaler så försöker vi boka så nära 50/50 som möjligt i akterna.

Mats Bergman, gallerist
Mats Bergman, gallerist Foto: Lena Richardson

– Den är tyngd av historien. Det har alltid varit män som suttit på alla postern. Vi är alla överens om att det måste förändras, men det tar tid.

– Ganska mycket. I slutet av 80-talet var det uppmärksammat att gallerier ställer ut fler manliga konstnärer. Då bestämde jag mig för att ha minst 50 procent kvinnor, och det har jag hållit sedan dess. Nu för tiden tänker jag inte så mycket på det, och det är kanske så företag och institutioner måste jobba. Att sätta ett mål och sedan få det att fungera per automatik.

Artikeltaggar

EnkätInternationella kvinnodagenJämställdhetPolitikSamhälle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.