Hoppa till huvudinnehållet

Skolchefen om dramatiska ökningen av coronafall: ”Det är chockartat”

Publicerad:
Älvstranden bildningscentrum, Hagfors
Älvstranden bildningscentrum, Hagfors Foto: Peter Nilsson

På kort tid har 49 personer bland eleverna och personalen vid Älvstranden Bildningscentrum i Hagfors testats positivt för covid-19.

Därför stängs skolan för all närundervisning vecka 10. Beslutet har fattats i samråd med Smittskydd Värmland.

Spridningen av coronaviruset vid Älvstranden bildningscentrum har haft en explosionsartad utveckling.

Vecka 8 bekräftades två fall av covid-19 på skolan.

På torsdagen vecka 9 i sportlovsveckan var antalet uppe i 16. Skolan beslutade då om distansundervisning för högstadiet i samråd med smittskydd.

Under lördagen samma vecka var antalet smittade elever och personal uppe i 44.

Tillsammans med smittskydd beslutades då om att skolan ska stängas för all närundervisning vecka 10. Från årskurs 4 är det distansundervisning som gäller. Förskoleklass upp till årskurs 3 håller stängt.

Chockartat

På söndagen hade antalet bekräftade fall bland elever och personal ökat till 49.

– Det är chockartat att vi från två fall förra veckan går till det här och att det går så himla snabbt och att det spridits så enormt mycket, säger Jenny Dahlin skolchef.

Hon berättar att den största delen av fallen är kopplade till högstadiet.

– Men i torsdags fick vi en spridning till fler enheter och ett stort ökat antal varför vi tog det här beslutet.

Sjuka lärare

Nu har det pågått ett intensivt arbete för att lösa den uppkomna situationen på bästa sätt. Lärare har också blivit sjuka vilket försvårar planerna på fjärrundervisning.

– Vi önskar ju kunna ha fjärrundervisning, det vill säga undervisning digitalt live gentemot eleverna. Men vi vet inte än, speciellt när det gäller årskurs 7-9 hur vi får ihop bemanningen. Det kan bli att eleverna får vissa uppgifter att göra under dagarna, så vi klarar av att ha fjärrundervisning hela dagarna. Det blir en kombination av fjärr- och distansundervisning, säger Jenny Dahlin.

Förskolan och lågstadiet håller alltså stängt.

– Vi erbjuder att de kan få komma och hämta material. Vi erbjuder även fritidshemsplats för de vårdnadshavare som inte kan vara hemma på grund av jobb. Det gäller även de som inte har fritidsplats i vanliga fall. Detta gäller även elever i årskurs 4-6. Från årskurs 4 och upp till gymnasiet finns det även möjlighet att hämta matlådor på skolan.

På onsdag ska en ny avstämning göras med smittskydd för att se hur undervisningen ska bedrivas vecka 11 .

– Ser vi att läget möjliggör en återgång för vissa elever, så kommer vi att prioritera vissa årskurser framför andra, säger Jenny Dahlin.

Hon har en uppmaning:

– Jag hoppas verkligen att folk tänker till och minskar sina kontakter så att vi får stopp på det här och ser att det bromsar upp. Sedan får vi ju ta och titta på utbildningsskulder och titta på att eleverna får den utbildning de har rätt till.

Elever i grundsärskolan och gymnasiesärskolan är undantagna fjärrundervisningen. Skolan bedömer om enskilda elever har behov av närundervisning och tar kontakt med vårdnadshavare och elever.

Hagfors kommunchef Richard Bjöörn kommentera också läget.

– Får vi så mycket smitta på en skola så är det ju inget att välja på. Att stänga en skola är aldrig bra, men vad har vi att välja på i den här situationen?

På torsdag presenteras veckans kommunsiffror av antalet bekräftade fall av covid-19.

– Vi kommer att ha höga tal på torsdag. Jajamän det kommer vi tyvärr att ha, så är det ju, säger Richard Bjöörn.

Hagforsskola stängs på grund av CoronautbrottFjärrundervisning på högstadiet efter Coronautbrott på ÄBCCorona på Älvstranden bildningscentrum

Artikeltaggar

Älvstranden bildningscentrumCoronavirusetHagforsJenny DahlinRichard BjöörnSkola och utbildning

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.