Plötsligt var han bara där.
Och har blivit kvar.
Adam Carlén är ett av de allra största utropstecknen i Degerfors IF de senaste säsongerna. Och är ännu ett bevis för att man inte behöver växa upp i en klassisk fotbollsort för att lyckas.
– Skönt att vi får spela på Stora Valla, Behrn Arena hade varit en mardröm. säger Björsätersprodukten.
Västgöten Adam Carlén är bara 20 år. Det har gått snabbt men han har ändå ändå gått den långa vägen.
– Jag kom aldrig med i Västergötlands landskapslag. Jag var på någon uttagning i Skövde en gång, men blev ratad, säger Adam.
Nu har till och med assisterande förbundskaptenen Peter Wettergren upptäckt honom.
– Ja, jag hörde att han sagt nåt positivt om mig. Och det är ju rätt sjukt, säger Adam och skrattar.
Han var för övrigt uttagen i den U21-trupp som skulle spela EM-kval mot Italien i höstas - men testade positivt för covid-19 och fick åka hem.
– En av de tråkigare grejerna i min karriär så här långt.
Carlén spås dock en lysande framtid av många förståsigpåare, och den långe mittfältaren gjorde avtryck så fort han fick chansen i Degerfors a-lag under höstdelen av säsongen 2019.
– Jag skrev på a-lagskontrakt en torsdag och debuterade på lördagen som följde - mot Varberg, som gick upp i allsvenskan den säsongen. Vi vann och tydligen tyckte lagledningen att det gick bra för jag fick vara kvar, säger Adam och skrattar.
Kvar blev han.
Även in i säsongen 2020, den famösa säsongen. Det spelår då Degerfors tog steget upp i svensk fotbolls finrum igen.
Från sin defensiva mittfältsroll vann han bollar, slog avgörande passningar och var allmänt jobbig för motståndarlagens spelmotorer.
Victor Lundmark, DIF:s påhittige pressansvarige, har använt djurriket för att illustrera Adam Carlén: ”Han är som en spindel på mitten, en spindel som vinner bollar och som lyckas slingra sig runt motståndarna som en orm”.
– Det är nog en rätt bra beskrivning, säger Carlén skrattande.
Han är uppväxt i lilla Lugnås strax söder om Mariestad, en ort som aldrig haft över 700 invånare. Moderklubben heter Björsäters IF.
– Där spelade tills jag fyllde 14. Sedan bytte jag till IFK Mariestad där jag fick a-lagsdebutera i trean strax innan jag skulle fylla 15.
Därpå sökte han till fotbollsgymnasiet i Degerfors och kom in. Men han ansågs ännu inte var någon exceptionell talang.
– Tobias Solberg, som jobbade på gymnasiet då och som är a-lagstränare i DIF nu, har sagt till mig att det inte var självklart att jag skulle komma in, berättar Adam.
Så vandrade han vägen genom de olika ungdomslagen till dess det blev a-lagsdebut. Han gick också från 178 centimeter till 193 - på en sommar.
– Jag växte galet snabbt. Men jag slapp koordinationsproblem och sådana grejer.
Och nu är han något av en snackis, även på det nationella planet.
Han är också ett bevis för att man inte behöver stamma från en klassisk fotbollsort för att gå hela vägen.
– Man måste tydligen inte vara skolad i Brommapojkarna, det går bra med Björsäters IF också, raljerar Adam.
Och fortsätter:
– Det märkliga är att jag inte är den ende från lilla Lugnås som tagit mig uppåt. David Moberg Karlsson (IFK Göteborg, IFK Norrköping, Kilmarnock, Sunderland och Sparta Prag) är också därifrån och nu har jag tagit upp kontakten med honom. Han är sex år äldre så vi har aldrig spelat ihop, men han var någon man såg upp till och nu peppar han mig och ger tips - det är väldigt värdefullt. Det är skönt att ha stöd från någon med så stor erfarenhet av elitfotboll.
Och nu är det snart skarpt läge. Den allsvenska debuten väntar på DIF:s reslige mittfältare.
– Otroligt skönt att det är klart att vi får spela hemma på Valla. Att bli utlokaliserade till Behrn Arena i Örebro hade varit en mardröm, det är verkligen inte vår hemmaplan. säger Adam och skrattar.