Hoppa till huvudinnehållet

Knivhugg mot Sveriges hjärta

Publicerad:
Avspärrat i centrala Vetlanda på kvällen den 3 mars.
Avspärrat i centrala Vetlanda på kvällen den 3 mars. Foto: Mikael Fritzon/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Knivdåden i Vetlanda där sju människor skadades väcker vrede och en känsla av maktlöshet över hela landet. Det finns något speciellt med mindre orter som Vetlanda. De symboliserar det egentliga Sverige.

Med rubriken "Vi är alla Vetlandabor" fångar Jönköpings-Postens nytillträdde politiske redaktör Csaba Bene Perlenberg det väl i en ledare. Vetlanda är som Arvika, Kristinehamn eller Skoghall, en småstad i landsorten.

När terrordådet på Drottninggatan i Stockholm skedde var det en attack på den västerländska urbana och liberala livsstilen. Flera av offren var också turister. Men ett knivdåd i Vetlanda är en attack på Sveriges hjärta. Nästan alla i den lilla orten kommer att ha känt någon av dem som drabbades.

Polis och statlig media var inledningsvis anmärkningsvärt förtegna om vem gärningsmannen var och vilka motiv som kunde finnas. Det startade en våg av spekulationer. Inte minst frågan om huruvida det rörde sig om ett terrordåd eller ej engagerade många.

Per Gudmundson på Bulletin var bland de första journalisterna som vågade göra en kvalificerad gissning om att det inte rörde sig om ett terrordåd. Dådet påminner mer om Ikea än om IS, menade Gudmundson. Med Ikea avses dubbelmordet på en mor och son inne på Ikeas varuhus i Västerås sommaren 2015. Offren kände inte gärningsmannen utan var främlingar som fick representera det samhälle som mördaren ville hämnas på, eftersom han nyligen hade fått beslut om utvisning.

Vad som var motivet den här gången vet vi ännu inte. Men knivmannen har en liknande bakgrund. Han skall vara en 22-årig man hemmahörande i Afghanistan men som befunnit sig i Sverige med ett tillfälligt uppehållstillstånd. Under tiden i Sverige har mannen två gånger åkt fast för innehav av narkotika. Varför mannen var kvar i Sverige kommer säkert bli föremål för debatt. Men också frågan om varför han attackerade sju medmänniskor en onsdagseftermiddag i Vetlanda.

Handlade det månne om hatbrott? Jan Helin, numera medieredaktör på SVT, menade efter Ikeamorden att mördaren gjort sig skyldig till hatbrott. Då morden inte syftade till att skapa politisk förändring var det enligt definitionen inte terror, men eftersom offren valdes ut bara på grund av sitt svenska utseende var det klart hatbrott. Om detta visar sig vara fallet också i Vetlanda borde det kunna skärpa straffet för mordförsök som den anhållne mannen nu är misstänkt för.

Om mannen tillhör gruppen som brukar benämnas ensamkommande lär det också leda till vidare debatt. Genom att ändra lagar har regeringen, Liberalerna och Centerpartiet hållit gruppen i limbo. En del av männen har klarat sig bra. Men ett stort antal har också hamnat vid sidan av samhället och många har fått problem med narkotika.

Allt om gärningsmannen och dennes motiv är dock ännu spekulationer. Klart är att den lokala polisen löste situationen snabbt. Knivmannen var gripen efter femton minuter. Det är en påminnelse om vikten av att det finns en närvarande polis i hela Sverige. Man kan också fråga sig om polisresurserna hade räckt om det verkligen hade varit ett planerat terrordåd.

Artikeltaggar

BulletinCenterpartietEnsamkommande flyktingbarnHatbrottJan HelinLedareLiberalernaMigrationNya gymnasielagenPer GudmundsonSVTTerrorismVetlanda