Inte lönt för veckopendlare

Ledare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Stopp! Vilken sorts pendlare är du?
Foto: Ole Martin Wold/NTB

I måndags blev det efter en dryg månad möjligt för dagpendlare att återvända till sina jobb på andra sidan gränsen. Ett välkommet besked från Norge, som annars har dragit benen efter sig och varit okänsliga i frågan. Men för veckopendlarna ser det alltjämt dystert ut. De får fortfarande inte komma in i Norge.

Den svenska regeringen måste sätta förnyat tryck på sina norska kolleger. Det är många värmlänningar och andra gränsbor som hamnat i kläm när de inte kunnat jobba och därmed få lön, och samtidigt inte heller kunnat få del av något trygghetssystem för det ofrivilliga inkomstbortfallet. Det här måste lösas å det snaraste.

Det går att förstå oron för smittspridning, men den sker ju ändå i Norge och det är knappast gränspendlarnas fel. Norrmännen agerar i någon sorts panik för att det skall verka som man gör något. Den ogina inställningen mot pendlarna kommer att för lång tid försämra förhållandet mellan våra grannländer.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.