Försenat artilleri

Ledare
PUBLICERAD:
När kommer det?
Foto: Magnus Carlsson

Inte förrän tidigast i början av 2025 kan artilleriregementet i Kristinehamn komma att återetablerats. Detta framgick när ÖB Micael Bydén förra fredagen lämnade in underlaget till regeringens höstbudget. Kristinehamn finns förvisso med i tidtabellen – fattas bara annat när återetableringen bestämts i försvarsbeslutet – men skjuts nu upp i flera år.

Däremot så kommer Arvidsjaur, Sollefteå, Östersund, Falun, Göteborg och Uppsala att få sina nygamla förband redan i år. Orsaken sägs vara att det är ont om befintlig infrastruktur. Men arbetet har ju redan kommit i gång, och det gamla A9-området finns också.

Redan när försvarsbeslutet togs så varandes det för att det var underfinansierat, vilket gjorde att det inte blev någon politisk enighet. Nu sägs att artilleriregementet skall landa 2025. Och det är efter 2025 som regeringen inte velat binda upp sig för de nya tillskott som behövs för att ro försvarsbeslutet i hamn. Det reser frågetecken kring återetableringen i Kristinehamn som måste redas ut nu och inte om fyra år.

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.