Hoppa till huvudinnehållet

Avtal klart – byggstart vid laxfabriken

Publicerad:
Reporter Claes Österman
Claes Österman
claes.osterman@saffletidningen.se
Byggstarten för den nya laxfabriken kommer att ske under mars då grundarbetena inleds. De beräknas pågå cirka ett halvår.
Byggstarten för den nya laxfabriken kommer att ske under mars då grundarbetena inleds. De beräknas pågå cirka ett halvår.

Nu närmar sig byggstarten för laxfabriken i Säffle.

– Vi har signerat ett avtal med NRC Group som ska utföra markarbetet på tomten, berättar Sanja Miljevic som är vd för Premium Svensk Lax.

Avtalet innebär att byggstarten sker om bara någon vecka.

NRC Group är Nordens ledande järnvägs- och markentreprenör. Företaget gick på torsdagen ut med ett börsmeddelande om att NRC Sverige och Premium Svensk Lax tecknat ett avtal om att utföra grundarbeten och bygga fundament till den nya laxfabriken i Säffle.

– Kontraktet är värt 36 miljoner kronor och arbetet inleds nu i mars för att vara avslutat i oktober, skriver NRC Group i börsmeddelandet.

Skogen avverkad

Premium Svensk Lax har av Säffle kommun köpt ett skogsområde på 150 600 kvadratmeter där anläggningen, den största landbaserade laxodlingen i landet, ska byggas. Skogen har avverkats under de senaste månaderna och inom bara någon vecka inleds ett omfattande grundarbete.

15 hektar skog är avverkad och nu inleds snart markarbetet vid det som ska bli landets största landbaserade laxodling.
15 hektar skog är avverkad och nu inleds snart markarbetet vid det som ska bli landets största landbaserade laxodling. Foto: Claes Österman

Det är, som ST tidigare berättat, en anläggning på 58800 kvadratmeter som ska byggas på marken. Den kommer att innehålla totalt 88 bassänger för odlingens olika tillväxtsteg med vattenströmningar anpassade för laxens storlek. Merparten av bassängerna kommer att vara 25 meter i diameter.

Det ska också byggas en bearbetningsanläggning på 5000 kvadratmeter där laxprodukterna förbereds för butikerna.

I anläggningen kommer 40 ton lax att skördas varje dag fem dagar i veckan vilket innebär att produktionen i Säffle kommer att stå för 20 procent av den svenska laxkonsumtionen.

100-tals nya jobb

Anläggningen bygger på en miljövänlig teknik som är anpassad till inlandsförutsättningar utan direkt kontakt med intilliggande vattendrag. Vattnet tas från Säffles kommunala VA och körs genom anläggningens eget reningsverk innan det distribueras till det lokala reningsverket i Säffle.

När produktionen är i full gång kommer fabriken att förbruka lika mycket vatten som hela Säffle i övrigt. Att Säffles vattenverk har kapacitet att klara detta, var en av anledningarna till att företagsledningen valde att Säffle som etableringsort.

Etableringen i Säffle är en mångmiljardsatsning som beräknas ge 100-tals nya arbetstillfällen.

Rivstart för jättebygget - 15 hektar skog avverkadKlartecken för laxfabriken - ger 100-tals nya jobb

Artikeltaggar

NyheterNäringslivPremium Svensk Lax ABSanja MiljevicSäffle

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.