Ett skamligt mediedrev mot Ebba Busch

Ledare
PUBLICERAD:
Ebba Busch i samband med tvistemålet om husaffären i tingsrätten i tisdags.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Att det inte råder någon större kärlek mellan medier generellt och Kristdemokraterna har alltid stått klart. Men det drev som nu pågår mot partiledaren Ebba Busch är ovärdigt och uppseendeväckande.

Den numera sorgligt riksbekanta hustvisten vevas på för fullt, som om det handlade om något otillbörligt eller rent av korrumperande. Proportionerna och vinklingarna är bortom all rimlighet, men här har man vittrat blod. Tacksamt tas det förstås emot av hennes politiska motståndare, som länge ägnat sig åt att misstänkliggöra både henne och det parti hon leder.

Dessvärre så kan det fungera. De flesta svenskar ägnar sig inte åt politik dygnet runt utan tar bara del av vad som förmedlas i det allmänna nyhetsflödet, och där sätts bilden av en ung partiledare som gått i strid mot en gammal man. Hennes sida av saken får knappt något utrymme. När Marcus Oscarsson på TV4 försökte nyansera bilden tog det hus i helsicke.

Rent taktiskt borde Busch kanske ha dragit sig ur husaffären för innan det gått så här långt som att det kommit till domstolsförhandlingar. Men även en politiker och partiledare måste kunna kräva sin rätt. Det är svårt nog att få folk att engagera sig politiskt, och den här historien kommer näppeligen inte att locka fler.

Bakom allt det här ligger en frånskild partiledares försök att få det så kallade vardagspusslet att gå ihop med delad vårdnad om barnen genom att köpa ett hus i närheten. Allt verkade klart tills säljarens släktingar blandade sig i och köpet plötsligt skulle hävas. Då kontaktförsöken har misslyckats så har det nu hamnat i domstol. Man räknade uppenbarligen med att det skulle räcka med att hota med medieuppmärksamheten.

Så har det också blivit, där Expressen började och andra fallit in allteftersom, med en tämligen ensidig och ofullständig bild. Utom Aftonbladet (som ju är Expressens närmaste konkurrent) som på nyhetsplats tidigare i veckan gett en annan bild och bakgrund till det som hänt. På andra håll i samma tidning låter det dock annorlunda. Även SVT behandlar det som om det vore den största skandalen på många år.

Det är sorgligt att se, men helt följdriktigt givet hur många inom media som tycker genuint lilla om både Ebba Busch och Kristdemokraterna. Inte för inte brukar olika undersökningar av journalistkårens åsikter visa att det knappt finns några bortom den kristna pressen som sympatiserar med KD.

Busch är också föremål för en förundersökning om grovt förtal av hussäljarens ombud i ett inlägg på sociala medier där hon gett sin syn på saken. Något som kritikerna förstås också slukat med hull och hår, även om det är långt ifrån säkert att det leder någon vart. Få verkar ens ha försökt ta till sig hennes sida av saken.

Det här har inte med politik att göra, men varför försitta en gyllene chans att klämma åt henne och i förlängningen KD. Detta särskilt som partiet backat en del i opinionsmätningarna, även om det också är något som måste nyanseras. Det är alltid lättare att försöka sätta åt någon som befinner sig i ett förment underläge.

Konton på sociala medier kopplade till Socialdemokraterna har inte varit sena i att utnyttja detta för att pumpa ut propaganda i syfte att smutskasta sin motståndare. Med tanke på den redan låga nivån som ledande socialdemokrater ger uttryck för med sin brunsmetning och sina misstänkliggöranden av det demokratiska sinnelaget hos KD och även Moderaterna, är detta inte förvånande.

Men är detta verkligen den nivå vi vill ha på den politiska debatten? Och det är ett och ett halvt år kvar till valet!

Detta är en ledarartikel som uttrycker tidningens politiska linje. Nya Wermlands-Tidningens politiska etikett är konservativ.