Hoppa till huvudinnehållet

Bolticlegendaren om nya livet efter alkoholproblemen

Publicerad:
Ola Fredricson berättar om nya livet.
Ola Fredricson berättar om nya livet. Foto: Peter Gustafsson

Under 90-talet var han en av världens bästa bandyspelare och vann både VM och SM tre gånger vardera.

Nu är Ola Fredricson ett välkänt ansikte på en restaurang i Karlstad. Men efter karriären följde några mörka år.

– Det blev tomt och jag drack för mycket, men i dag mår jag bra igen, säger Fredricson i en intervju med Expressen.

Bandykarriären innehöll höjdpunkter som SM-guld med Boltic och Västerås samt tre VM-guld med Sverige. Dessutom blev Ola Fredricson utsedd till årets man i svensk bandy två gånger.

När han la av med bandyn som 35-åring följde en mörkare period i livet.

– Det var mycket som hände under de här åren när jag lade av med bandyn. Min pappa dog, jag gick genom en separation. Det blev väldigt tomt, säger Fredricson till Expressen.

Hans pappas bortgång tog extra hårt.

– Det blev för mycket dricka under några år, det var en rejäl soppa. Det blev ännu tyngre när min pappa Janne dog. Han var bara 68 år och var min största supporter.

”Väldigt tacksam”

Men Ola Fredricson lyckades få livet på rätt köl igen. Nu berättar han att han trivs med jobbet på restaurang.

– Jag mår bra och har det bra. Jag har två underbara barn som numera är vuxna, jag har även ett bra jobb på en restaurang i Karlstad. Jag gör allt från att laga mat till att ta hand om disken. Jag trivs med livet.

Stödet från vännerna var oerhört viktigt.

– När det var som tyngst så märkte jag vilka som var mina vänner. Jag hade ett enormt stöd och det är jag väldigt tacksam över i dag.

Sågar sporten

Den förre storstjärnan följer fortfarande bandyn noga. Men Fredricson menar att sporten har haft en negativ utveckling på senare år.

– Sporten har blivit tråkig. Lagen backar hem för mycket och spelet ska vändas hela tiden. Det är knappt något lag som kör framåt. AIK är väl ett av få undantag. Annars är det mest mellanmjölk.

– När jag lirade var det tuffa tag, röda kort, passion och profiler som väckte känslor. Jag hoppas att AIK-spelarna Daniel Andersson och Johan Esplund släpper loss nu i slutspelet, då kan det bli lite roligare.

Artikeltaggar

AlkoholAlkoholismBandyIF BolticOla Fredricson

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.