Hoppa till huvudinnehållet

Simhallen töms på 2,5 miljoner liter vatten

Publicerad:
Simhallens bassäng med 2500 kubikmeter vatten töms sakta men säkert för garantiunderhåll. Martin Eklund, driftschef och Viktor Weiberg, fritidschef kan konstatera att vattennivån sjunkit en aning under första dagen.
Simhallens bassäng med 2500 kubikmeter vatten töms sakta men säkert för garantiunderhåll. Martin Eklund, driftschef och Viktor Weiberg, fritidschef kan konstatera att vattennivån sjunkit en aning under första dagen. Foto: Claes Österman

På sportlovet brukar det vara full fart i simhallen. Men inte i år. I stället töms bassängen på allt vatten för underhåll och garantiåtgärder. 2500 kubikmeter vatten – 2,5 miljoner liter - ska ut.

– Det kommer att ta tio dagar att tömma bassängen, säger simhallens driftschef Martin Eklund.

På onsdagen började man tömma den 50 meter långa stålbassängen på vatten. Men det är inte bara att dra ur proppen när det är 2500 kubikmeter vatten som ska tömmas ut i dagvattensystemet.

– Nej, vi kan inte tömma för fullt för då skulle det snabbt bli översvämning ute på gatan. Vi reglerar tömningen noggrant och släpper ut i långsam takt. Dessutom måste vattnet avkloras innan det släpps ut, berättar fritidschefen Viktor Weiberg.

Det är ur det här lilla anspråkslösa avloppet som simbassängen töms på 2,5 miljoner liter vatten. Tömningen kommer att ta tio dagar.
Det är ur det här lilla anspråkslösa avloppet som simbassängen töms på 2,5 miljoner liter vatten. Tömningen kommer att ta tio dagar. Foto: Claes Österman

Att bassängen töms beror på att ett antal påpekanden som gjordes vid slutbesiktningen, nu ska åtgärdas, något som går på garantin.

– Det är inga stora åtgärder men bassängen måste vara tom på vatten för att jobbet ska kunna utföras, förklarar Martin.

Det handlar bland annat om banmarkeringarna som är gjorda av tejp men ska ersättas av linjer målade med epoxifärg. Vändplattorna ska få nya infästningar och dessutom ska en del utfällningar i stålytan rättas till. Dessutom sker en del underhåll i barnbassängen.

– När bassängen tömts tar själva underhållsarbetet tre-fyra dagar och därefter krävs tio dagar härdningstid. Vi bedömer att bassängen kan fyllas på igen i början av april, säger Martin.

Simhallens driftschef Martin Eklund, driftschef och Säffle kommuns fritidschef Viktor Weiberg, fritidschef är nöjda med att jobbet föras under pandemin.
Simhallens driftschef Martin Eklund, driftschef och Säffle kommuns fritidschef Viktor Weiberg, fritidschef är nöjda med att jobbet föras under pandemin. Foto: Claes Österman

Att tömningen sker under pandemin är ingen slump.

– Normalt ska en sån här bassäng tömmas för underhåll vart fjärde år och då sker det såklart på sommaren. Men vi passar på nu under pandemin då simhallen ändå är stängd för allmänheten, säger Martin.

Under pandemin finns också berörd personal tillgänglig från leverantören som genomför liknande projekt i Norge och Storbritanien men på grund av just pandemin inte kan genomföra dessa. I stället åker de till Säffle.

Teknikrummet under bassängen innehåller det mesta, bland annat egen klortillverkning.
Teknikrummet under bassängen innehåller det mesta, bland annat egen klortillverkning. Foto: Claes Österman

Den verksamhet som trots pandemin ändå pågår i simhallen kommer under stoppet att flyttas till simhallen i Åmål.

– Dessutom är multibassängen öppet för skolelever och Säffle simsällskap, säger Martin.

När simhallen invigdes i slutet av 2019 blev succén omedelbar med rekordhöga besökssiffror fram till dess att pandemin tvingade fram en stängning.

– Tendensen pekade på att vi ganska snabbt skulle ha nått målet på 100 000 besökare. Men så kom pandemin. Ändå blev det 55 000-60 000 vilket är fantastiskt, säger Viktor.

Vattenytan i bassängen sjunker sakta men säkert.
Vattenytan i bassängen sjunker sakta men säkert. Foto: Claes Österman

Som fritidschef i Säffle och Åmål är han mycket belåten med utfallet - trots pandemin.

– Simhallen har fått enormt mycket beröm av besökarna, inte minst de simklubbar som kommit hit från både Sverige och Norge för att ha träningsläger. Simhallen har fått bästa rekommendationer och ryktet spred sig snabbt så det var verkligen trist att pandemin satte stopp för det som höll på att ske, säger han.

– Många sa att simhallen skulle sätta Säffle på kartan och det har den verkligen gjort – på allra bästa sätt, tillägger han.

Lekbassängen är tömd på vatten för viss underhållsarbete med mosaiken.
Lekbassängen är tömd på vatten för viss underhållsarbete med mosaiken. Foto: Claes Österman

Artikeltaggar

ÅmålFritid och livsstilMartin EklundNyheterSäffleSäffle simhallViktor Weiberg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.