Hoppa till huvudinnehållet

Replik: Vi undviker inte resurskrävande elever

Publicerad:
Vårt fokus ligger på hur vi bäst kan stärka alla elevers kunskapsresa, oavsett bakgrund, skriver Emil Wallin.
Vårt fokus ligger på hur vi bäst kan stärka alla elevers kunskapsresa, oavsett bakgrund, skriver Emil Wallin. Foto: NWT arkiv

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Som skola med internationell prägel söker sig många elever som inte har svenska som modersmål till oss. Enligt den senaste statistiken från Skolverket hade hela 49 procent av våra elever utländsk bakgrund, skriver Emil Wallin.

Svar till Pontus Larson (NWT 22/2).

I ett debattinlägg i NWT kritiserar ordföranden för Lärarförbundet i Karlstad, Pontus Larson, koncernskolor – med Nordic International School Karlstad som exempel – för att dränera den kommunala skolan på resurser. Han menar också att koncernskolor agerar segregerande, eftersom de attraherar mindre resurskrävande elever. Nordic International School specifikt påstås ha ”betydligt högre andel välutbildade föräldrar än de kommunala skolorna”.

För det första finns det ingenting som tyder på att koncernskolor skulle dränera kommunerna på resurser. Tvärtom tjänar kommunerna ekonomiskt på att ha fler elever i fristående skolor överlag. Detta beror sannolikt både på att fristående skolor får mindre resurser per elev än kommunala skolor och på att fristående aktörer gör kommunala huvudmän mer effektiva.

Så skriver du en debattartikel

För det andra stämmer det inte att Nordic International School skulle undvika resurskrävande elever. Som skola med internationell prägel söker sig många elever som inte har svenska som modersmål till oss. Enligt den senaste statistiken från Skolverket hade hela 49 procent av våra elever utländsk bakgrund under läsåret 2019/20, att jämföra med endast 19 procent i Karlstads kommunala skolor i snitt. Att undervisa en elev som inte behärskar svenska kräver både tid och resurser men för oss är det en självklarhet att finnas där för alla elever oavsett bakgrund och behov.

Eftersom vi testar våra nya elevers läsförståelse med hjälp av DLS-provet vet vi också att många av våra elever, när de börjar hos oss, i snitt har större utmaningar kunskapsmässigt än elever i andra skolor överlag. Hela 44 procent av våra nya mellanstadieelever i Karlstad underpresterar enligt detta prov strax efter ankomst till skolan, att jämföra med normalvärdet på 23 procent.

Vi är stolta över att anta elever från olika slags bakgrunder och förkunskaper. Vårt fokus ligger på hur vi bäst kan stärka alla elevers kunskapsresa, oavsett bakgrund. Det är nämligen endast genom att konkurrera med kunskap som vi kan få föräldrars och elevers förtroende i ett längre perspektiv.

Emil Wallin

Rektor, Nordic International School Karlstad

Artikeltaggar

DebattEmil WallinFriskolorGrundskolanKarlstads kommunLärarförbundetNordic International SchoolPontus LarsonSkolverket