Hur tänker Region Värmland när äldre rekryteras?

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Insändarskribenten har frågor kring rekryteringen av pensionärer, Region Värmland svarar.
Foto: Johan Nilsson/TT
Jag är verkligen fundersam när det gäller åldern på Regionens och kommunernas vaccinatörer.

Hur är det möjligt eller ens lämpligt att man låter personer som är över 70 år ställa upp som vaccinationspersonal?

De som är över 70 år tillhör ju enligt Folkhälsomyndigheten en riskgrupp som ska hålla sig så isolerade som möjligt.

Nog har väl såväl Regionen som kommunerna förteckningar över "yngre pensionärer" som det vore lämpligare att anställa för detta ändamål?

Och hur fungerar det rent försäkringsmässigt om vaccinatörerna i fråga blir allvarligt sjuka i corona?

En egen sjukvårdsförsäkring lär ju knappast komma att gälla eftersom smittan sannolikt uppkommit på "jobbet", och någon anställning så att en eventuell arbetsskada kan godkännas finns väl knappast heller.

Det finns IVA-personal som blivit långtidssjuka i covid och som har ett tufft bevisläge att de smittats på jobbet och blir utförsäkrade.

När det gäller det lämpliga i att 70-plussare arbetar som vaccinationspersonal är det en viktig fråga som såväl Socialstyrelsen som Folkhälsomyndigheten bör ta tag i.

Veritas

Svar direkt:

Först vill vi passa på att skriva att Region Värmland är väldigt tacksamma för alla de personer som hjälper till i det viktiga arbetet att genomföra vaccinationen mot covid-19.

Givetvis är det av stor vikt att arbetet kan utföras på ett smittsäkert sätt, därför har vi också vidtagit flera olika åtgärder. Till exempel har all vaccinationspersonal erbjudits att vaccinera sig inför uppdragets start och under genomförandet bärs komplett skyddsutrustning.

Du undrar hur det fungerar försäkringsmässigt för personer som är över 70 år som hjälper till i vaccinationsarbetet.

Svaret är att om man kvarstår i arbete efter 65 år så fortsätter vår arbetsskadeförsäkring att gälla. För att omfattas av denna vid smitta av covid-19 ska man vara anställd inom sjukvården eller anställd i ett annat arbete där man behandlar, vårdar eller omhändertar smittförande personer eller vara anställd på ett laboratorium.

Anders Nordmark

Vaccinationssamordnare

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.