Hoppa till huvudinnehållet

Ytterligare 200 får vaccin på fredag – fas 1 ska avslutas

Publicerad:
Foto: Elinor Thuresson

Ytterligare 200 Åmålsbor i hushåll med hemtjänst ska få sin första dos covid-19-vaccin på fredag. Samtidigt ska de 100 första att vaccineras i ishallen få sin andra dos.

Västra Götalandsregionen vill att alla med hemtjänst ska ha fått sin första dos senast nästa vecka.

Medpro Clinic i Åmål tilldelas ytterligare 300 vaccindoser den här veckan av Västra Götalandsregionen och på fredag öppnar ishallen som vaccineringscentral igen. Det handlar fortfarande om vaccinering i fas 1, av personer i hushåll med hemtjänst. De som ska vaccineras blir personligen kallade per telefon.

Av de 300 doserna kommer 100 att användas för att de första som vaccinerades i ishallen, för fyra veckor sedan, nu ska få sin andra spruta.

Dessutom kallas samma dag ytterligare 200 personer ur hemtjänstgruppen, för att få första dosen.

Många har missat att även de som har trygghetslarm räknas in i hemtjänstgruppen, men så är fallet.

Vill få klart fas 1

I Västra Götalandsregionen är vaccineringen av dem som bor på särskilda boenden och av hushåll med hemsjukvård snart avklarad. Där får många sin andra dos den här veckan. Regionen meddelar också att alla vårdcentraler ska få tillräckligt mycket vaccin för att alla hemtjänsthushåll ska få sin första vaccin dos den här eller nästa vecka .

Det är ännu oklart om Åmåls nya tilldelning av 200 doser kommer att räcka för att Medpro Clinic ska kunna ge första dosen till alla hemtjänsthushåll redan den här veckan. Det vet vårdcentralen först på torsdag när alla är färdigkallade, eftersom det inte finns någon exakt siffra för hur många personer det rör sig om.

Kommunens hemtjänstpersonal har hjälpt till att dela ut information till dem som är berörda. Men covid-19-vaccineringen är ett erbjudande och även om de flesta tackar ja, så gör inte alla det. Dessutom framgår det inte på förhand hur många av dem som har hemtjänst som bor ensamma eller tillsammans med någon.

Smittspridningen i Västra Götaland ökade kraftigt under förra veckan, framför allt i Göteborgsområdet. I Åmåls kommuns omsorg fortsatte emellertid smittspridningen att minska. I måndags rapporterades att det finns en person med pågående, bekräftad covid-19-infektion som har hemtjänst. Det är nu det enda fallet bland personer med kommunal vård.

Vaccineringen av den kommunala vårdpersonalen i Åmål stoppades tillfälligt i fredags. Detta gjordes efter att det kom larm från Skaraborg om att ett särskilt parti vaccin skulle kunna orsaka fler allergiska reaktioner än vanligt. Efter utredning blåstes emellertid larmet av som ogrundat och på fredag återupptas vaccineringen av Åmåls kommuns vårdpersonal.

Länken ovan går till Nya Lidköpingstidningen, en av PD:s systertidningar. Inloggningsuppgifterna för PD fungerar därför även där, för de flesta prenumeranter.

Artikeltaggar

Åmåls ishallÅmåls kommunÅmåls kommunMedpro clinic ABVaccinationVård och omsorgVästra Götalandsregionen

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.