Det finns många förlorare under pandemin, men det finns även vinnare. De värmländska golfklubbarna, 16 till antalet, har under 2020 fått 1 164 fler medlemmar och tillhör kategorin vinnare. Totalt hade klubbarna vid årsskiftet 12 407 medlemmar.
– Man kan verkligen tala om en golfboom. I inledningen av pandemin var vi oroade över hur golfen skulle drabbas, men det blev inga restriktioner. Nu gäller det för klubbarna att ta hand om alla nya medlemmar och se till att få behålla dem, säger Michael Sahlin, styrelseordförande i Värmlands Golfdistriktsförbund, Vgdf.
Statistik från Svenska Golfförbundet visar att under 2020 har över en halv miljon golfspelare tillsammans spelat 11,6 miljoner ronder. Golfspelare som fått motionera och vara aktiva ute i friska luften.
Stärker klubbarna
Det ökade medlemsantalet har givetvis stärkt klubbarna. Flera av dem har under de senaste åren haft omfattande ekonomiska problem.
– Golfboomen har gett oss mycket positiv energi. Långsiktigt kan vi planera bättre och se till att medlemmarna får valuta för pengarna som de spenderar på golfen, säger Lena Jonsson, styrelseordförande i Karlstad Golfklubb som vid årsskiftet hade över 2 200 medlemmar.
Medlemsökningen är ganska jämt fördelad mellan klubbarna, men den största ökningen i Värmland redovisar klubbarna i Karlstads-området. En stor och mycket viktig fråga för klubbarna är att nu se över tillgängligheten vid banorna. Under 2020 fick en del medlemmar i klubbarna boka tid 14 dagar i förväg för att komma ut och spela.
– En riktig svårt fråga, men vi kommer att göra allt för att försöka fördela speltiderna så rättvist som möjligt, säger Lena Jonsson.
Krävs samarbete
Att pandemin fortsätter att bita sig fast i Sverige och Värmland än en tid är nog de flesta på det klara med. Det betyder att allt fler kommer att ägna sig åt friskvårdsaktiviteter. Mycket talar för ett fortsatt uppsving för golfspelandet. Kommer klubbarna att slå i taket och hur stora blir problemen med tillgängligheten?
– Vi får se vad som händer. Jag tror ändå att det finns hyfsat med utrymme för att komma ut och spela. Vi har ju 16 klubbar i länet och det är upp till klubbarna att samarbeta och se till att alla får möjlighet att spela på rimliga tider, säger Michael Sahlin.
Det visar sig också att alltfler kvinnor och ungdomar söker sig till golfbanorna.
– Det är jättebra. Vi vill att ännu fler kvinnor satsar på en av de bästa friskvårdsaktiviteterna som finns att tillgå, säger Gun Ohlsson, sekreterare i Vdgf.
Faktum är att det finns läkare som skriver ut friskvård på recept, till exempel golfspel, som ett sätt att rehabilitera patienter.
Klartecken
Företagen har också möjlighet att använda golf som en del av friskvårdsbidraget. Enligt uppgift har Skatteverket gett klartecken för detta.
– Inom Löfbergs har vi den möjligheten, säger Anders Thorén, kommunikationschef i företaget och en hängiven golfspelare.
För 15–20 år sedan hade företagen sin representation ofta förlagd till restaurangerna. Efter förändringar i avdragsrätten handlar det i dag mer om affärsuppgörelser och nät verkande på golfbanorna.
– Så är det nog. Det är väl bra om företagens representanter, som är satta att genomföra affärerna, är ute i friska luften och motionerar istället för att under normala förhållanden trängas i städernas restauranger, säger Lena Jonsson..
På tal om att trängas i restaurangerna, hur klarar ni att under pandemin hålla avstånd i restaurangen på Karlstads golfklubb?
– Hittills har det gått hyfsat.
Bästa restaurangen
En av de värmländska golfrestaurangerna , den vid Kils Golfklubb, utsågs häromdagen till landets främsta golfrestaurang.
Nu startar snart årets golfsäsong? Vad händer ? Fortsätter golfboomen?
– Allt talar för att det blir på det sättet, säger Michael Sahlin.
Under 2020 hade de svenska golfklubbarna 540 000 medlemmar. Klubbarna fick över 54 000 fler medlemmar, en ökning med 11,2 procent jämfört med 2019.