Betala ut stödpengarna nu

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Uppenbarligen är det värt att riskera att tusentals personer förlorar jobbet och att otroligt många livsverk går i graven, i väntan på att Tillväxtverket får ordning på det nya kontrollerna, skriver Elisabeth Kihlström med flera.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Det spelar ingen roll hur stora satsningar regeringen gör när pengarna inte når företagen, skriver Elisabeth Kihlström med flera.

Regeringen har beslutat om flera olika stödpaket till krisande företag. Under tidens gång har det gjorts så många ändringar i regelverken att det kan dröja till maj innan stöd betalas ut. Det spelar ingen roll hur stora satsningar regeringen gör när pengarna inte når företagen.

Regeringens bild av hur en företagares vardag ser ut just nu, saknas. Regeringens utgångspunkt är uppenbarligen att många fuskar. Verkligheten visar att det är cirka 3 promille av de som ansökt om stöd som lett till anmälan. Uppenbarligen är det värt att riskera att tusentals personer förlorar jobbet och att otroligt många livsverk gått i graven, i väntan å̊ att Tillväxtverket får ordning på det nya kontrollerna.

Naturligtvis ska inget fusk förekomma. Allt ska granskas noggrant, men i den situation som råder anser vi att kontrollerna kan göras efter hand, framför allt mot bakgrund av hur lite fusk som förekom under 2020.

Det är oförskämt att dra alla över en kam och behandla företagarna på det här viset! Se till att betala ut stödet så företag och jobb blir kvar.

Camilla Brodin (KD)

Riksdagsledamot

Elisabeth Kihlström (KD)

Region Värmland

Malin Gabrielsson (KD)

Region Västmanland

Birgitta Sacrédeus (KD)

Region Dalarna

Behcet Barsom (KD)

Region Örebro län

Björn-Owe Björk (KD)

Region Uppsala

Jennie Forsblom (KD)

Region Gävleborg

Joha Frondelius (KD)

Region Sörmland

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.