Regionen köpte konst för över miljonen – här landade pengarna

Publicerad:
Maria Andrén, konstansvarig på Region Värmland, har varit med och köpt 180 konstverk under 2020 och 160 under 2019. Bland konstnärerna som stod på inköpslistan under fjolåret fanns Karolina Nolin, Joakim Johansson, Nino Ramsby och Amanda Karlsson.

Region Värmland köpte över 180 konstverk under 2020 till ett värde av 1,3 miljoner kronor.

En stor del av de satsade pengarna landade inom länets gränser – bland annat tack vare en riktad coronasatsning på värmländsk konst.

På riksnivå har debatt blossat upp kring Moderna museets konstinköp. Varför, frågade sig en kulturjournalist på Dagens Nyheter, handlar museet i så extremt liten utsträckning konst ute i landet, utanför Stockholm?

Den frågan blir extra aktuell när staten nu anslagit 50 miljoner kronor extra, som Statens konstråd och Moderna museet ska köpa in konst för, som coronastöd till Sveriges konstliv.

Så mycket köper regionen

Men hur ser fördelningen ut när en stor aktör i Värmland handlar konst? Var landar pengarna - i länet eller utanför?

Region Värmland handlade under 2019 in konstverk för 880 000 kronor och under 2020 blev summan 1,3 miljoner, varav runt en halv miljon var inköp som gjordes som extra stöd i coronapandemin.

I antal verk blev det 160 verk 2019 och över 180 under 2020, varav ett 40-tal gjordes med coronastödspengarna.

Drygt hälften

Coronastödet gick helt och hållet till konstköp i Värmland, vilket höjer fördelningen till närmare 75 procent värmländska inköp under det gångna året.

Bland de ordinarie inköpen görs ungefär hälften av inköpen inom länet.

2019 var det 50-50 och 2020 blev det 60-40 till Värmlands favör.

Det är en fördelning som Maria Andrén, konstansvarig på Region Värmland, är ganska nöjd med.

60/40 till Värmland

– Det finns mycket konst som är intressant och relevant här i Värmland, men också utanför länet. När jag såg att fördelningen var 50/50 och 60/40 tänkte jag på att egentligen finns det inte några sådana fasta rekommendationer för fördelningen i våra riktlinjer, man jag hade blivit besviken om det blivit under 50 i Värmland. Vi ska ju koncentrera oss på Värmland. Jag blev mest nöjd med 2020, och det är också siffror som är hållbara över tid, säger hon.

”Få in nytt blod”

2020 års 60-40 i Värmlands favör skulle i och för sig också kunna tänkas vara 80-20, eller rentav 100-0. Vad är det regionen söker efter, när man handlar konst utanför länsgränserna? Maria Andrén förklarar.

– Det handlar dels om att få in nytt blod, andra perspektiv och andra berättelser, med andra infallsvinklar.

Samtidens jämlikhet och etnicitet ska speglas i det som visas på väggarna i regionens lokaler:

– För att skapa en bredd som speglar samhället som det ser ut idag får man höja blicken lite. Jag menar inte att inte det finns i Värmland, men det är också viktigt att man ser sig om, säger Maria Andrén.

Skulle det kunna bli för mycket Värmland alltså?

– Kanske. Vi har ju ett uppdrag att stötta det värmländska konstlivet, men jag tycker det är viktigt att blanda upp det, så att man får in andra röster och ståndpunkter, säger Maria Andrén.

Galleristen Mats Bergman är den värmländske aktör som sålt mest till regionen under 2020. Så har han också både utställningar och ett brett kontaktnät med konstnärer, som han även säljer via webben.
Galleristen Mats Bergman är den värmländske aktör som sålt mest till regionen under 2020. Så har han också både utställningar och ett brett kontaktnät med konstnärer, som han även säljer via webben. Foto: Lena Richardson

Karlstad dominerar

Om man tittar på hur regionens konstpengar fördelats över länet, dominerar Karlstad, sett till vilka gallerier man handlat hos.

Där köpte regionen under 2020 konstverk hos Galleri Mats Bergman, Galleri Ekdahl, Konstfrämjandet, Konst i Karlstad, Konsthantverkarna i Karlstad, KKV och Galleri Värmland. Flest verk köptes via Mats Bergman, som också har en webbshop och alltså inte bara säljer via aktuella utställningar.

”Lätt hamna i storstan”

Region Värmland har också besökt gallerier i Sunne, Grums och Arvika med sin plånbok och på höstsalongen, som hölls på Rackstadmuseet i Arvika i höstas, köptes åtta verk in.

Det som inte handlas i Värmland, har köpts på nätgallerier och på gallerier i Stockholm.

– Det är lätt att hamna i storstäderna. Utbudet där är bredare, men flera av gallerierna som säljer via nätet är baserade utanför storstäderna och många konstnärer lever utanför storstäderna, säger Maria Andrén.

60 000 dyraste verket

Prismässigt varierar inköpen under 2019 och 2020 från några hundralappar upp till tiotusentals kronor.

Joakim Johansson ställde ut på galleri Kika under 2020. Ett av hans verk är det enskilda konstverk Region Värmland lagt mest pengar på under fjolåret.
Joakim Johansson ställde ut på galleri Kika under 2020. Ett av hans verk är det enskilda konstverk Region Värmland lagt mest pengar på under fjolåret. Foto: Lena Richardson

Dyraste inköpet under 2020 blev målningen ”Värmland” av Karlstadskonstnären Joakim Johansson för 60 000 kronor, ett av flera lite dyrare verk som bekostades med coronaanslaget. Bland de ordinarie inköpen blev dyraste verket på listan från 2020 en målning av Amanda Karlsson för 25 000, inköpt på hennes utställning på Galleri Ekdahl i Karlstad.

2019 toppade en teckning utan titel av Aleksandra Kucharska, för 37 000, inköpt på Alma Löv museum.

Bara professionella

Konstverken som Region Värmland köpt in under de senaste åren är målningar, grafik, skulpturer, fotografi, teckning, textil, keramik, blandteknik och digitalt.

Regionen köper bara konst av professionella konstnärer. Det innebär att konstnären ska ha utbildat sig i konsten och/eller ha ställt ut på etablerade gallerier och utställningslokaler under ett antal år.

Motivmässigt ställs också krav, som inte är så lätta att specificera, men som handlar om vad som passar i en offentlig miljö.

– Det är en svår balansgång. Vi vill ha en intressant och dynamisk samling, men vi måste ta hänsyn till att de ska hänga i en vårdmiljö. Samtidigt vill man inte hemfalla till ängslighet. Det är spännande när vi är ute med konst, det väcker känslor och tankar, minnen och associationer, säger Maria Andrén.

Väggarna tar inte slut

En del inköp görs med en specifik lokal i åtanke.

– Ibland hittar man istället ett verk som man tänker att den här bara måste vi ha, den kommer att passa någonstans hos oss, säger Maria Andrén.

Bara under de två senaste åren har 340 konstverk köpts in av regionen.

Har ni väggar till allt fortfarande?

– Ja, det har vi. Senaste året har vi inte kunnat placera ut på grund av pandemin, så nu börjar det bli fullt i förrådet, men annars åker de mesta ut direkt. Förr eller senare kommer allting ut, säger hon.

Ibland gör ombyggnader att det behövs nya verk, ibland är det andra konstverk som byts ut.

– Det kan finnas verk som tiden springer ifrån och då får vi tillbaks dem. Det rör sig hela tiden, in och ut, säger Maria Andrén.

Bygger ger nya chanser

En lång rad nya väggar - och alltså nya chanser för gallerier och konstnärer att få sälja konst - kommer att öppna sig när Centralsjukhuset stora ombyggnadsprojekt drar igång.

– Då kommer det att bli väldigt mycket byggen under tio-tolv år. Till varje byggprojekts budget är det ett konstblock kopplat, säger Maria Andrén.

Centralsjukhuset kommer att byggas ut och om under de kommande åren. Det öppnar även för nya konstinköp.
Centralsjukhuset kommer att byggas ut och om under de kommande åren. Det öppnar även för nya konstinköp. Foto: Helena Karlsson

Redan i år öppnas även en annan chans. Då handlar det - återigen! - om de 50 miljonerna från staten. 25 av dem ska Statens konstråd köpa för över hela landet och där kommer varje region att ha en roll för att ge ”sina” konstnärer chansen att visa sina verk i digitala portfolio-visningar.

Mejern i konstdebatten: ”Ta med plånboken och kom till Värmland”

Artikeltaggar

ArvikaGalleri EkdahlGalleri Mats BergmanGrumsHöstsalongKarlstadKonstKonstnärKonstverkMaria AndrénNyheterPolitikRackstadsmuseetRegion VärmlandSunneVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare