Hoppa till huvudinnehållet

Hagfors nye kommunchef Richard Bjöörn vill skapa tillit och förtroende

Publicerad:
Richard Bjöörn, kommunchef i Hagfors kommun
Richard Bjöörn, kommunchef i Hagfors kommun Foto: Lisa Olaison

Hagforsingen Rickard Bjöörn har jobbat i 30 år inom Hagfors kommun. Nu är han nybliven kommunchef i bygden han älskar.

– Jag vill vara transparent och vill verka för att invånarna ska känna förtroende för Hagfors kommun, säger han.

NWT träffar Richard Bjöörn på hans arbetsrum i Hagfors stadshus mellan alla möten han har att stå i.

– Det är intensivt, en kommunal verksamhet är som en stor diversehandel, säger han.

Richard Bjöörn har arbetat inom Hagfors kommun sedan 1990 och varit personalchef sedan 2000. När den tidigare kommunchefen Jan Lilja fick sparken i oktober förra året blev Richard Bjöörn tillförordnad kommunchef. Sedan den 16 februari är han ordinarie på posten

Kände du någon tvekan att söka jobbet som kommunchef?

– Jag har ju haft ett nära samarbete med Jan under många år och när jag då fick förfrågan från Jens (Fischer (OR), kommunalråd reds. anm.) om jag kunde gå in som t.f kommunchef var det många tankar som gick i mitt huvud. Det är ju känslor inblandat i det här också, vi är ju människor. Men jag behövde inte jättelång betänketid för att säga ja till det. För vi måste ju ha en chef och det gick inte att fixa på annat sätt. Men jag hade lite längre tid att fundera på om jag skulle vara kommunchef. Jag sökte inte den tjänsten dag ett. Det var en process om hur det påverkar en själv och hur det påverkar allt. Man har ju påverkan på många.

Men när Richard Bjöörn väl hade bestämt sig var han helt säker på vad han ville och vilken typ av kommunchef han ville vara.

– Här måste jag citera Bamse ”Är man stor och stark så måste man vara snäll”, det tycker jag är viktigt.

Richard Bjöörn behövde betänketid innan han sökte tjänsten som kommunchef
Richard Bjöörn behövde betänketid innan han sökte tjänsten som kommunchef Foto: Lisa Olaison

Viktigt att ha förtroende

Richard Bjöörn har också känt stort stöd från verksamheterna, det var också det som avgjorde att han sökte tjänsten.

– Efter att ha varit här en tid så har jag känt väldigt stöd från avdelningschefer och känt politikens förtroende. För mig är det väldigt viktigt att man har förtroende när man ska göra det här. Det kan inte vara så att man ska sitta på en post till vilket pris som helst. Man vill ju ha förtroende när man startar resan. Det tycker jag med all ödmjukhet att jag tycker att jag fått.

Till skillnad från förre kommunchefen så har han inget avgångsvederlag inskrivet i sitt anställningskontrakt.

– Jag har en tillsvidareanställning. Blir det ett avslut så blir det ju en förhandling.

Det är ju ibland så att kommunchefer får gå om det blir ett annat styre i en kommun. Hur känner du inför det?

– Så kan det vara, men jag har inte funderat så mycket kring det. Jag är mer här och nu. Men jag har ju ändå erfarenhet av många olika politiska partier och har kunnat samarbeta med alla, så jag är förhoppningsfull. För det som är ett utslag av demokratin, det får vi inom förvaltningen försöka att anpassa oss till.

Richard Bjöörn vill vara transparent i sitt ledarskap.

– Jag är ju inte så mycket för omskrivningar. Ibland får vi ju lov att berätta saker som är tråkiga också som kommer att uppfattas olika utav människor. Jag vill ju att de som bor här ska känna ett förtroende och en tillit till den kommunala förvaltningen, inte om vad vi ska göra för det är politik. När politiken har sagt sitt vill ju jag att man ska känna sig trygg och inte rädd eller osäker i kontakten med oss. Jag har ändå en känsla av att kontakten mellan befolkningen och kommunen har blivit närmare varann. Jag tycker också att våran politik har blivit mer transparent under årens lopp. Det beror ju också på sociala medier som gör att det är lättare att vara närmre.

I sitt ledarskap delegerar han också gärna uppgifter.

– Jag vill också att människor ska känna sig trygga. Trygga människor vågar saker. Människor som vågar är mer effektiva, det tjänar vi alla på. Eftersom jag hållit på mycket med idrott tror jag att jag är en bra coach.

Idrott

Idrotten har legat honom varmt om hjärtat allt sedan uppväxten i Hagfors. Han har spelat fotboll, varit domare inom damfotboll och sedan 29 år tillbaka är han ordförande i innebandyföreningen Hibs som han också var med och startade.

Richard Bjöörns mamma jobbade som kultursekreterare inom Hagfors kommun och hans pappa var byggmästare.

– Jag var ensambarn, men när jag skulle fylla 18 fick mina föräldrar ett sladdbarn, jag fick en syster, så det var kul. Jag tror att jag har blivit som ett mellanting mellan en reservpappa och syskon för henne.

Konstnärer

Genom sin mamma fick han ett intresse för kultur och konst.

– Jag har fått träffa många av de lokala och regionala konstnärerna genom henne som Marc och Karin Broos, Gerd Göran och Marja i Myrom, en del kom hem till oss när jag var barn. Lars Lerin fick jag träffa tidigt i hans bana.

Politiskt intresse

Tidigt var han klar över att han skulle utbilda sig vid en teoretisk utbildning.

– Jag har ju varit så opraktisk, den enda personen som är opraktisk på den här breddgraden. Så att jag inte skulle jobba med något praktiskt är ju lite speciellt i en kommun som hållit på med tillverkningsindustri länge. Jag kommer från en släkt med stort samhällsintresse och som tycker om att diskutera politik och det har präglat mig. Jag skulle lika gärna ha blivit politiker.

Politik, samhällsfrågor och idrott är några av  Richard Bjöörns intressen
Politik, samhällsfrågor och idrott är några av Richard Bjöörns intressen Foto: Lisa Olaison

Flyttade till Karlstad

Efter tvåårig social linje på gymnasiet i Hagfors blev det förvaltningslinjen vid dåvarande högskolan i Karlstad.

– Det var ju roligt när man var yngre och var ute lite mer i svängen. Det fanns ju större utbud i Karlstad. Då jobbade jag också extra på VF-sporten.

Efter utbildningen flyttade han hem till Hagfors.

– Föreningslivet har betytt så mycket för mig och gjort att jag velat vara kvar här.

Richard Bjöörn har haft Hagfors kommun som arbetsgivare i 30 år
Richard Bjöörn har haft Hagfors kommun som arbetsgivare i 30 år Foto: Lisa Olaison

Sedan dess har han varit arbetsgivaren Hagfors kommun trogen. Han har tidigare också varit socialsekreterare, socialassistent och chef över arbetsmarknadsenheten.

– Det har varit riktigt roligt att få jobba här i så många år, då ser man ju också utvecklingen i kommunen, säger Richard Bjöörn.

Richard Bjöörn

Ålder: 52 år

Bor: Hagfors

Aktuell: Ny kommunchef i Hagfors

Familj: Sambo och 5-årig dotter

Intressen: Samhällsfrågor och politik. Är också väldigt idrottsintresserad. Är ordförande i innebandyklubben Hibs sedan 29 år tillbaka.

Läser helst: Läser kommunaktuellt ganska ofta. Annars är det ganska blandat. Allt från biografier och romaner till deckare. Just nu läser jag en bok av Horace Engdahl.

Ser helst på tv: Mest nyheter, men kan även tycka det är roligt att se någon serie emellanåt och idrott förstås.

Äter helst: Skaldjur i alla dess former och någon god köttbit

Dricker helst: Vatten och kaffe , men jag tycker inte det är jättetråkigt att få något glas champagne någon gång faktiskt.

Smultronställe: Där jag bor i närheten av sjön Värmullen är mitt smultronställe. Där ser jag järnverket som är anledningen till att vi finns här allihop, sjön Värmullen och Gastberget, skog stål och vatten som är vår historia och nutid.

Artikeltaggar

Gerd GöranHagfors kommunJan LiljaJens FischerKarin BroosLars LerinMåndagsintervjunMarc BroosNyheterRichard Bjöörn

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.