Hoppa till huvudinnehållet

Gränspendlaren: ”De kan ju ändra sig om en timme igen”

Publicerad:
Fredrica Bornstedt från Arvika.
Fredrica Bornstedt från Arvika.

Det nya pendlarbeskedet från Norge har löst arbetssituationen för Fredrica Bornstedt och hennes man. Men en månadslön är fortfarande helt utebliven – och inte heller litar paret på att beslutet kommer att hålla

På fredagen lämnade Norges regering beskedet att dagpendlare från Sverige och Finland undantas inreseförbudet.

Fredrica Bornstedt från Arvika, som startade Facebook-gruppen ”Grensependlere Norge-Sverige” i protest mot Norges behandling av arbetspendlarna, kan nu alltså åka till jobbet som vanligt från och med måndag.

Hon startade Facebook-grupp efter gränsstängningen: ”Kränkande behandling”Dagpendlare välkomna igen – kommunalrådet: ”Det här var jätteskönt”

– Ja, det har ju löst situationen för mig och min man. Men det löser fortfarande inte ekonomifrågan helt, vi har ju en hel månad utan inkomst som vi inte får kompensation för. Det här är ett steg på vägen, men det är ingen som är helt nöjd, säger hon.

Enligt Fredrica Bornstedt finns det fortfarande en stor osäkerhet bland pendlarna efter beskedet på fredagen och själv vågar hon inte andas ut.

– De kan ju ändra sig om en timme igen, det är ju ingen som litar på norska regeringen.

Beslutet gäller enbart dagpendlarna. För de som veckopendlar gäller fortfarande samma restriktioner som tidigare.

– Varför norska regeringen anser att veckopendlarna är så mycket mer smittsamma än vi som dagpendlar kan man fundera på, säger Bornstedt.

Hon är också väldigt kritisk till pressmeddelandet från norska regeringen som gick ut på fredagen där det stod att omkring 3 000 personer berördes av de nya reglerna. Justitie- och beredskapsminister Monica Mæland (H) sa också att ”det är bra att vi har hittat en lösning för den här lilla gruppen dagpendlare” i pressmeddelandet.

– Jag upplevde det som väldigt förminskande, säger Fredrica Bornstedt.

Hon tror också att antalet dagpendlare är mycket högre än 3 000 personer.

– Jag har hört siffror i dag på upp till 40 000 personer som vecko- eller dagpendlar. Så 3 000 dagpendlare, då borde det i praktiken innebära 37 000 veckopendlare, det stämmer ju inte. Jag förstår inte hur de kan sitta på så dåliga siffror

Även dagpendlarna har dock drabbats ekonomiskt under den månad som gränsen varit stängd. Många har inte kunnat ta sig till jobbet alls.

Enligt Bornstedt har dock ingen lösning eller kompensation diskuterats hittills.

– Folk blev ju verkligen satta i ekonomisk kris, det är flera tusen drabbade. Ekonomisk kompensation är inget som de ens har nämnt och alla de här familjerna står utan en enda krona. Min man tror jag fick ut 1 300 kronor, det var precis så det räckte fordonsskatten.

Hon är också kritisk till att det tog så lång tid innan Norges statsminister Erna Solberg svarade på svenska statsministern Stefan Löfvens förfrågningar om ett möte.

– De har inte nått fram, Erna verkar inte ha velat ha kontakt. Hon har sagt att hon inte har tid, men hur har man inte tid med det här, det förstör ju det nordiska samarbetet.

Artikeltaggar

ArvikaCoronavirusetErna SolbergGränskontrollerNorgeNyheterPendling

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.