Hoppa till huvudinnehållet

Det en student förlorar vinner en aktieägare

Publicerad:
Vi vet ännu inte hur det blir, men skulle vi inte få köpa våra datorer betyder det att vi förlorat alla de förmåner som Klara lockade med, skriver Josef Larsson Asplund.
Vi vet ännu inte hur det blir, men skulle vi inte få köpa våra datorer betyder det att vi förlorat alla de förmåner som Klara lockade med, skriver Josef Larsson Asplund. Foto: JESSICA GOW / TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Hur mycket av de pengar som Academedias ledning nu lägger i sina egna fickor kommer dit på elevernas bekostnad. Utöver detta får också Academedias skolor skolpeng. Det är alltså skattepengar som går till vinsterna de roffar åt sig, skriver Josef Larsson Asplund.

Vi som nu genomför den sista terminen av vår gymnasieutbildning har under det föregående året fått komma till freds med att vår avslutning inte kommer bli som alla andras. Ingen bal, inga flak och utspringet kommer vara över på någon minut med minimal publik om ens det. Vi förstår att skolorna inte var beredda på en pandemi, men vad får vi som ersättning för allt det som gått oss förlorat?

På Klara teoretiska gymnasium i Karlstad blir eleverna lovade utlandsresor till olika länder beroende på vilket program en väljer. Jag går Media, Film, Foto (MFF) och vi hade nyligen möte om de inställda resorna. Såklart var det ingen som förväntade sig att få åka till Barcelona, den drömmen gav vi upp för länge sedan. Vi var nöjda med en fin middag, men efter att vi hade diskuterat i klassen kom vi fram till att tre rätter på stadshotellet kostar mycket mindre än att tågluffa ner till Spanien.

Därför kom vi med förslaget att vi som kompensation istället för att köpa ut våra datorer kunde få dem när vi tar examen. Vår rektor sa med ens att det inte skulle gå på grund av något avtal Academedia (koncernen som äger Klara) har slutit med något annat företag. Det verkade krångligt och vi fick ge upp ännu en dröm. Det var inga sura miner dock, inte förrän rektorn nämnde att vi kanske inte ens skulle få köpa datorerna på grund av att de skulle kunna behöva sparas till nästa års elever.

Så skriver du en debattartikel

Vi vet ännu inte hur det blir, men skulle vi inte få köpa våra datorer betyder det att vi förlorat alla de förmåner som Klara lockade med på expot i innebandyarenan för tre år sedan; I utbyte mot tre rätter och möjligtvis några varv på gokartbanan.

Det hade varit en sak om pengar var problemet, om Klara varit tvungna att lägga ut mycket mer under 2020 på grund av pandemin, men så är inte fallet. Artiklar har och fortsätter publiceras om de fantastiska vinster Academedia gjort. Enligt artikeln “Kraftigt vinstlyft för Academedia” (Norra Skåne, Skånska Dagbladet, 3/2 2021), gick Academedia under perioden oktober till december förra året i vinst med 173 miljoner före skatt.

Hur många av de kronorna skulle ha gått till våra resor och våra baler? Hur mycket av de pengar som Academedias ledning nu lägger i sina egna fickor kommer dit på elevernas bekostnad? Utöver detta får också Academedias skolor skolpeng. Det är alltså skattepengar som går till vinsterna de roffar åt sig, nu när eleverna inte kan åka på dyra resor.

Varningen om att vi kanske inte får köpa våra datorer blir ett hån när en vet allt detta och det är inte bara vår klass som drabbas. De som ska börja MFF-linjen på Klara nästa år kommer få tre år gamla, redan ganska sega datorer, trots att företaget som ska förse eleverna med dem går i mångmiljonvinst.

Vad är det då vi vill? Jag kan endast tala för MFF18 på Klara Teoretiska Gymnasium i Karlstad, men vi vill ha kompensation. Den resan vi skulle ha åkt på hade kostat över 100 000 kronor. Det är pengar vi knappt kommer få se en skymt av. Vi förtjänar, trots omständigheterna, en så likvärdig skolgång och avslutning som de tidigare eleverna fått. Det är vansinnigt att en skattefinansierad skola gör miljonvinster under en pandemi och på elevernas bekostnad.

Josef Larsson Asplund

Student vid Klara teoretiska gymnasium, Karlstad

Artikeltaggar

AcademediaDatorerDebattFriskolorGymnasieskolanKlara Teoretiska GymnasiumSkolpolitik