Hoppa till huvudinnehållet

Tatueraren Fredrik: ”Konst på hud och konst på duk”

Publicerad:
Konstnären och tatueraren Fredrik Säker har gjort kiosken vid Ekmansdalen till en tatueringsstudio.
Konstnären och tatueraren Fredrik Säker har gjort kiosken vid Ekmansdalen till en tatueringsstudio. Foto: Kajsa Juslin

Den blå-gulrandiga kiosken vid Ekmansdalen mitt i Karlskoga har under åren haft ett flertal hyresgäster och i dag är det en tatueringsstudio. Tattookiosken som studion heter drivs av konstnären och tatueraren Fredrik Säker.

Fredrik Säker har efter drygt tre år på en annan tatueringsstudio i Karlskoga valt att öppnat upp sin egen.

– Jag kände att det var dags för mig att bygga mitt eget där jag får sätta min prägel på det, säger Fredrik Säker.

Konsten har alltid varit en del av Fredrik Säkers liv och han menar att hans konst och tatuerandet går hand i hand.

Känslan i studion ska vara som att besöka hans vardagsrum.
Känslan i studion ska vara som att besöka hans vardagsrum. Foto: Kajsa Juslin

– Jag ser kanske inte tatuerandet som ett separat yrke utan som ett till media att kunna arbeta i, sen finns det stora skillnader, konst på hud och konst på duk är inte riktigt samma sak, berättar han.

Fredrik Säker berättar att det finns många regler att förhålla sig till, bland annat att huden har en valör och kulör som man måste förhålla sig till.

Konstnärslivet

Kiosken har stått tom en längre tid och Fredrik Säker menar att det är en perfekt storlek på lokalen, men han har också en koppling kiosken.

– Min mormor arbetade i den här kiosken när det var en godiskiosk och då kom min mamma och hjälpte till ibland, så nu får jag knyta ihop det, säger Fredrik Säker.

Fredrik Säker menar att yrken som konstnär och tatuerare inte är något man väljer utan något man bara gör och att det kommer naturligt.

När tidningen är på besök håller han på och fyller i en tatuering som han tidigare gjort på Ellinore Pettersen.
När tidningen är på besök håller han på och fyller i en tatuering som han tidigare gjort på Ellinore Pettersen. Foto: Kajsa Juslin

– Jag vill inte mystifiera det utan jag tror att det är precis som en bilmekaniker, man dras till en viss sak och i mitt fall var det att måla, säger han.

Under åren har Fredrik Säker bland annat haft en egen ateljé i Gamla Stan i Stockholm samt ställt ut på Liljevalchs, och i hans oljemåleri har målet varit att uppnå fotorealism.

– För att utmana mig själv ville jag få en aktör som inte visste vad den skulle se och det sammanföll ganska bra med att jag behövde förnya mitt körkort, säger han och fortsätter:

– Så då gjorde jag egentligen bara ett självporträtt och skickade in till Transportstyrelsen och de såg ingen skillnad.

Fredrik Säker fyller i en tatuering på Ellinore Pettersen.
Fredrik Säker fyller i en tatuering på Ellinore Pettersen. Foto: Kajsa Juslin

Folkligt

I dag tatuerar sig allt fler och det blir allt vanligare med tatueringar. Fredrik Säker beskriver branschen som folklig och öppen, en bransch som många tar del av, unga som gamla.

– Jag gillar blandningen av att få göra allt möjligt, men roligast tycker jag nog är ganska små, gärna porträtt eller bara realistiska saker i gråskala.

Under tidningens besök var Ellinore Pettersen där för att fylla i en tatuering som hade släppt lite sedan Fredrik gjorde den.

– Jag ville jättegärna göra en tatuering av min hund Boris som gått bort. Fredrik gör så fina, mjuka linjer och jag kände att det passade perfekt, säger Ellinore Pettersen.

  • Här fyller Säker i en tatuering på Ellinore Pettersen.
    Här fyller Säker i en tatuering på Ellinore Pettersen. Foto: Kajsa Juslin
  • Säker menar att studion varken är för stor eller för liten.
    Säker menar att studion varken är för stor eller för liten. Foto: Kajsa Juslin

Artikeltaggar

EkmansdalenKarlskogaNäringsliv

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.