Hoppa till huvudinnehållet

Efter fjälltrafik-kaos: ”Bra att det uppmärksammas”

Publicerad:
Var det bara en tidsfråga innan fjällturisterna skulle välla in vid Mac45? Det tog NWT reda på.
Var det bara en tidsfråga innan fjällturisterna skulle välla in vid Mac45? Det tog NWT reda på. Foto: Morgan Bäckvall

Mitt i skärningspunkten för om man ska åka till Sälen eller Branäs ligger Mac45, restaurangen som fått stor medial uppmärksamhet på grund av kaosartade ansamlingar av skidturister.

Ännu en sportlovsvecka väntar.

Hur märktes det i Värnäs under söndagen?

Stora orange skyltar längs E45 förvarnar bilisterna om att man kommer till Mac45 i Värnäs.

Väl framme sitter anslag om att entrédörren kan hållas tillfälligtvis låst om åtta personer befinner sig i butiken samtidigt.

Det var det första som mötte NWT:s reporter vid ankomst: en låst dörr. Jaha, bara att vänta. Inga problem.

Erica Grund tycker det är bra att fjällturismen på Mac45 har uppmärksammats i media.
Erica Grund tycker det är bra att fjällturismen på Mac45 har uppmärksammats i media. Foto: Morgan Bäckvall

Väl inne såg det närmast ut som vilken söndag som helst. Förutom de åtta som skulle handla satt en handfull personer i restaurangdelen och kunde enkelt följa VM på skidor i Tv-apparaterna.

– Det har varit mycket lugnare idag. Förra söndagen var det kaos här och jag tycker att det var ännu värre söndagen dessförinnan, säger Erica Grund bakom kassan.

Sven-Erik Johansson var dörrvakt på Mac45 under söndagen.
Sven-Erik Johansson var dörrvakt på Mac45 under söndagen. Foto: Morgan Bäckvall

Sven-Erik Johansson står vid entrén iförd munskydd. Hans uppdrag är att öppna och stänga det elektriska låset. I övrigt är han lite av alltiallo i företaget.

Han vittnar om helgtrafiken de senaste söndagarna.

– Det var så mycket bilar här i söndags att de parkerade ända borta vid Truck diesel-pumparna. Den största rusningen var från klockan tolv och framåt två - tretiden. Så verkar det inte bli idag, säger Sven-Erik Johansson.

Många lediga bord i restaurangen. Toaletterna utanför var däremot ganska välbesökta.
Många lediga bord i restaurangen. Toaletterna utanför var däremot ganska välbesökta. Foto: Morgan Bäckvall

– Jag jobbade inte förra söndagen, så jag såg aldrig allt folk då. Men jag har sett försäljningssiffrorna och det är stor skillnad mot den här helgen. Igår lördag var det också ganska lugnt, säger Veronica Olsson, i färd med att lägga en hamburgare på stekbordet.

Vad tycker ni om mediauppmärksamheten?

– Vi har diskuterat det här tillsammans. Om det innebär att vi skulle tappa kunder. Men det är faktiskt bra att det uppmärksammas. Så länge kunderna tar eget ansvar och följer rekommendationerna går det bra, säger Erica Grund.

– Det är mycket folk hos oss under sportlovsveckorna. Men vi har väldigt många som besöker oss under sommaren också, säger Veronica Olsson.

Framåt 15-tiden på söndagen var det fortfarande lugnt vid Mac45. Nu börjar det värmländska sportlovet, men det är en annan historia.

Artikeltaggar

Mac45Torsby kommunTrafikTurismVärnäs

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.