Hoppa till huvudinnehållet

Bra chans till aktivt lov i kulturens Värmland

Publicerad:
Reporter Lena Richardson
Lena Richardson
lena.richardson@nwt.se
Vecka nio är lovvecka för Värmlands barn och unga. Coronapandemin till trots finns det en hel del att göra, för den som vill vara aktiv inom kulturens område under veckan.
Vecka nio är lovvecka för Värmlands barn och unga. Coronapandemin till trots finns det en hel del att göra, för den som vill vara aktiv inom kulturens område under veckan. Foto: TT och NWT-arkiv

En hel vecka ledigt från skolan – då finns det mycket att göra för den som vill aktivera sig i den kulturella sfären, både inomhus och utomhus.

Teater, författarbesök och skulpturvandringar är bara några av förslagen på de värmländska sportlovsprogrammen.

Skridskor, skidor och annat uteliv i all ära, men det finns mycket annat också att hitta på för den som vill ha ett aktivt lov.

Här är några tips från böckernas, konstens och teaterns värld, i ett axplock från sportlovsprogrammen i det kulturella landskapet Värmland.

Lyssna på en författare

Karlstads stadsbibliotek lockar med digitalt författarbesök av skräckförfattaren Tobias Gard. Biblioteket lägger ut en film med honom på sin Youtubekanal och den som blir riktigt inspirerad kan delta i en skräcknovelltävling i bibliotekets regi.

Per Gustavsson läser ur sin senaste prinsessbok. Arvika bibliotek lägger ut en inspelad film med den Arvikabördige författaren och illustratören på sin Facebook-sida den 1 mars. Kan ses hela veckan.

Poeten Niklas Mesaros håller i en digital workshop i kreativt skrivande, under måndagseftermiddagen, i Bibliotek Värmlands regi.

Ylva Hällén gör digitalt författarbesök live lördagen den 6 mars på Arvika biblioteks Facebooksida.

Skapa själv

På Arvika bibliotek arrangeras en tävling i papperskonst, inspirerad av Bea Szenfelds utställning "Papper" som pågår i gamla Epa-huset. Den som vill vara med skapar ett papperskonstverk hemma, tar kort på det och skickar bilden till biblioteket.

I Kristinehamn håller konstnären Kerstin Wessberg målerikurs med Kerstin Wessberg under tisdag till torsdag på Kristinehamns konstmuseum, för barn mellan 8 och 12 år. Föranmälan krävs.

På Värmlandsteatern i Karlstad pågår en teaterkurs under hela veckan. Föranmälan där också.

Biblioteken i Charlottenberg, Koppom och Åmotfors arrangerar en novelltävling för 12-15-åringar på temat skräck och fantasy.

En workshop i sång via Zoom står på sportlovsprogrammet i Filipstad fredagen den 5 mars. Ida Eckerwall leder sångövningar och guidar till upptäckter inom sången. För unga 13-15 och 16-19 år, uppdelade i två omgångar.

Pink tank står utanför Brigadmuseum i Karlstad och är ett konstverk, här med museichefen Jennie Jarnryd.
Pink tank står utanför Brigadmuseum i Karlstad och är ett konstverk, här med museichefen Jennie Jarnryd. Foto: Peter Bäcker

Ta en sväng:

På Sandgrundsudden anordnar Värmlands museum en skulpturvandring med quiz under söndag och måndag.

Brigadmuseum anordnar en fototävling. Vem tar den fränaste bilden på den rosa stridsvagnen utanför museet?

Tänk på att många aktiviteter kräver föranmälan och förstås även på att det i dessa pandemitider kan bli ändrade planer med kort varsel. Och, apropå det, håll avstånd och ha koll på restriktionerna. Den som är det minsta krasslig håller sig hemma - och en hel del av sakerna i listan kan ju faktiskt också upplevas från hemmaplan.

Artikeltaggar

ArvikaBea SzenfeldBibliotekBrigadmuseetEda kommunFilipstadKarlstadKerstin WessbergKristinehamnNöje/KulturPer GustavssonVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.