Hoppa till huvudinnehållet

Pensionerade Maritha, 74, rycker in som vaccinatör

Publicerad:
Maritha Söderholm, pensionerad operationssjuksköterska, börjar snart jobba som vaccinatör på CCC i Karlstad.
Maritha Söderholm, pensionerad operationssjuksköterska, börjar snart jobba som vaccinatör på CCC i Karlstad. Foto: Anna Sims

Hon är pensionerad operationssjuksköterska och passionerad teaterkostymör. Nu rycker Maritha Söderholm, 74, in som vaccinatör.

– Så vi blir vaccinerade och kan gå på teater snart igen.

Den som någon gång sett en teateruppsättning, nyårsrevy eller folklustspel i Värmland har sett Maritha Söderholms kreationer.

På Värmlandsteatern har hon varit kostymör och designer i över 30 år. Men hon har även hoppat in och gjort kläder åt Västanå teater, Wermlandsoperan, Värmlänningarna, Mariebergsskogen och mycket mer.

– Det var faktiskt med en annons i NWT 1990, där de sökte en cirkelledare i kostym till Värmlandsteatern, som det började. Jag ringde och fick jobbet och jag håller på än.

Maritha har lång erfarenhet med nålen från fältsjukhus till kostymateljé.
Maritha har lång erfarenhet med nålen från fältsjukhus till kostymateljé. Foto: Anna Sims

Men det är på ledig tid. Yrkeslivet har hon ägnat åt kirurgin, som operationssjuksköterska sedan 1969. Förutom arbetet på Centralsjukhuset i Karlstad är hon även reservofficer i försvaret, löjtnant med två stjärnor på axeln. De insatser hon gjort där har tagit henne till traumaenheten i Philadelphia, USA, där hon fick med sig värdefull kunskap hem.

– Jag var med och byggde upp den Försvarets sjukvårdscentrum på Sätterstrand på Hammarö och jobbade även på Förbandsledningen i Göteborg när den utrustades för krigen i Mellanöstern.

Efter pensionen vid 65 år blev Maritha Söderholm inringd till kirurgen redan efter ett halvår. Och fortsatte jobba ganska mycket kvällar och nätter vid operationsbordet fram till 70 års ålder.

Och nu, vid 74 år, är det dags igen. Nu hoppar hon in som vaccinatör mot covid-19.

– Region Värmland har haft flera annonser ute om att de söker folk till vaccinationen och det är många pensionärer som nappat. Min bror, som också är pensionerad sjuksköterska, anmälde sig och tyckte att de skulle ta in mig också. Så blev det. Nu har jag fått inloggning, ska certifieras och gå på studiebesök en dag till veckan. Sen kan jag börja. För ge sprutor och blanda medikamenter, det kan jag.

För Maritha är det självklart att ställa upp.
För Maritha är det självklart att ställa upp. Foto: Anna Sims

Du ingår själv i fas två för att vaccineras. När blir du vaccinerad?

– Jag får vaccin så fort det är möjligt. Förhoppningsvis innan jag själv börjar vaccinera, men det går att vaccinera ändå eftersom man har munskydd och visir. Nu när de behöver folk är det självklart för mig att hjälpa till.

– Och jag hoppas så många som möjligt tar vaccinet så det här eländet tar slut någon gång och vi får börja spela och gå på teater igen. Kulturen har fått lida otroligt mycket och vi är många som behöver den för att må bra.

Artikeltaggar

CoronavirusetGöteborgHammaröKarlstadKarlstad CCCMariebergsskogenRegion VärmlandUSAVaccinationVård och omsorgVärmlandsteaternVärmlänningarnaWermlandsoperan

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.