Framåt Mars!

Signerat
PUBLICERAD:
Marsbilen Perseverance firades ned på Marsytan den 18 februari.
Foto: NASA/JPL

Förra torsdagen höll jag andan i de ”sju minuter av skräck” som det tog för rymdsonden Perseverance att landa på Mars. Men de gick som bekant utmärkt, trots den halsbrytande manövern med bromsraketer och nedvinschande av själva sonden, stor som en mindre bil. För första gången lyckades man också filma själva landningen.

Nu har den tryggt landat i kratern Jezero för att köra runt och bland annat spana efter tecken på liv, samt testa en liten helikopterdrönare. Prover skall tas för att många år senare samlas upp av en annan sond och skickas tillbaka till Jorden. Men då har vi kanske redan landstigit med människor. Utvecklingen går ju i rasande fart.

Henrik L Barvå

Politisk redaktör

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.