Hoppa till huvudinnehållet

450 kvadratmeter herrgård att hyra

Publicerad:
Här har såväl Gustaf Frödings farmor som förlagan till Gösta Berling bott.
Här har såväl Gustaf Frödings farmor som förlagan till Gösta Berling bott. Foto: Lisa Olaison

En herrgård med rötter i den värmländska litterära myllan söker nya hyresgäster.

– Det är ett hus som är som gjort för fest, säger Malin Lanzer som äger Glänne gård.

På Glänne gård har såväl Gustaf Frödings farmor som förlagan till Gösta Berling bott.

Äldre Karlstadsbor minns kanske tiden när det var gästgiveri här på 1980-talet och det fanns möjligheter till räkfrossa.

För Malin Lanzer har det handlat mer om stora julfester med familjen. Gården har varit i hennes släkt i generationer med avbrott för de 20 åren med restaurangverksamhet.

– Vi har haft härliga bullriga jular här med hela släkten, säger Malin Lanzer.

”Det är ett hus som är som gjort för fest”, säger Malin Lanzer.
”Det är ett hus som är som gjort för fest”, säger Malin Lanzer. Foto: Lisa Olaison

Köpte tillbaka

När det blev till salu 2005 köpte Malin och hennes dåvarande man tillbaka gården. De jobbar båda med internationella frågor. Malin med fredsfrämjande insatser för MSB.

– Vi jobbade i Genève då och letade egentligen efter en liten sommarstuga.

Malin Lanzer och hennes familj har lagt stor omsorg på att låta huset få tillbaka mycket av hur det såg ut när det byggdes på 1780-talet.
Malin Lanzer och hennes familj har lagt stor omsorg på att låta huset få tillbaka mycket av hur det såg ut när det byggdes på 1780-talet. Foto: Lisa Olaison

Istället blev det 450 kvadratmeter herrgård med jättestort renoveringsbehov.

– Det var ett spontanköp och vi förstod i efterhand hur mycket jobb det var. Men vi var både intresserade av varsam restaurering och husets historia. Jag är förvånad över hur vi orkade, säger Malin Lanzer.

Bodde på vinden

Första tiden bodde de på vinden med bara en stege att kliva upp på.

– Tanken var att återställa gården till hur det var när jag var liten.

I kontakt med byggnadsvårdare renoverade de gården så nära tillbaka till 1780-talet som möjligt och samtidigt få ett hem för en modern familj.

Hus med historia

Gustaf Frödings farmor Gustava föddes här liksom hennes bror Emanuel Branzell som sägs ha inspirerat till Selma Lagerlöfs romanfigur Gösta Berling.

Porträtt av föregångarna på gården har Malin samlat på ”spökhyllan”.

  • Foto: Lisa Olaison

För några år sedan lämnade familjen Glänne.

– Det blev för stort och barnen vill gärna slippa pendla.

De nuvarande hyresgästerna ska nu flytta och herrgården blir ledig för nya invånare.

De få då tillgång till 450 kvadratmeter med 1700-talskänsla, och bland annat matsal, salong, flygelrum moderna badrum och ett master bedroom med utsikt över Gapern. Dessutom en stor tomt med park, damm och en bäck med en liten bro över.

Men först ska Malin Lanzer och barnen få ännu en sommar på Glänne.

– Det ska bli så roligt att få greja lite.

Kommer du att bo här permanent igen?

– Nu ser jag mig som förvaltare men jag och några vänner planerar för att vi ska bo här tillsammans när vi blir gamla, säger Malin Lanzer.

Malin Lanzer har samlat porträtt av de som bott i huset tidigare. Här är några exempel, från vänster: Malins gammelmorfar Ivar Wennerström som var landshövding i Värmland och en tid försvarsminister, Emanuel Branzell och Frödings farmor Gustava Branzell.
Malin Lanzer har samlat porträtt av de som bott i huset tidigare. Här är några exempel, från vänster: Malins gammelmorfar Ivar Wennerström som var landshövding i Värmland och en tid försvarsminister, Emanuel Branzell och Frödings farmor Gustava Branzell. Foto: Lisa Olaison

Artikeltaggar

AlsterGapernHus och hemMänskligt

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.