Hoppa till huvudinnehållet

Signalpolitik mot pandemin

Publicerad:
Stefan Löfven och Johan Carlson på ännu en pressträff.
Stefan Löfven och Johan Carlson på ännu en pressträff. Foto: Anders Wiklund/TT

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Har man skaffat sig undantagslagar så gäller det att använda sig av dem, oavsett om det behövs eller inte. Det gäller ju att visa handlingskraft, och dessutom så är man hårt ansatt från många håll över att man skall ha gjort för lite.

Det är mot den bakgrunden vi måste se de nya beskeden från regeringen i onsdags om skärpta restriktioner mot smittspridningen. Statsministern varnade för en tredje våg, även om det är rätt oklart vad som menas med olika smittvågor. Men det fick i alla fall sätta ramarna över de nya åtgärderna.

Redan på måndag måste restauranger, kaféer och andra serveringsställen stänga klockan halv nio på kvällen, vare sig de serverar alkohol eller inte. Maxantalet personer som får vistas i butiker, gallerior och köpcentra kommer att minska, dock är detaljerna ännu oklara. Och skall du handla så måste du göra det själv, ta för allt i världen inte med dig någon. Barn- och ungdomsidrotten får också ställa in matcher.

Branschorganisationen Svensk handel reagerar överraskat och kallar det, inte helt osant, för en "politisk åtgärd". Länsstyrelserna, som har tillsynsansvar, har inte kommit med invändningar mot hur affärerna arbetat med att minska trängseln. Ändå slår man till igen.

När det gäller serveringsställen så har de plågats av att det kommer ständigt nya besked i elfte timmen. Nu får alla stänga ned på kvällen inom några dagar, samtidigt som de enligt lag måste schemalägga sin personal två veckor i förväg. Vad kommer det att kosta?

Samtidigt så säger man fortfarande från Folkhälsomyndigheten att den största spridningen sker i hemmen och på arbetsplatser, inte i butiker eller på restaurang. Det går inte riktigt ihop. På onsdagens pressträff sade också generaldirektören att smittspridningen i Sverige och ute i Europa ökar oavsett vilka skärpningar som görs. Likväl förordas nya restriktioner. Det känns inte som man riktigt tror på vad man gör.

Svaret finns nog hos regeringen. Socialminister Lena Hallengren (S) sade avslöjande att ”vi är inte mer än människor, orken tryter i bland, därför behövs det mer restriktioner”. Med andra ord att de gamla beprövade metoderna om att hålla avstånd, tvätta händerna, jobba hemifrån om du kan och stanna hemma om du känner dig minsta sjuk, inte biter som de skall.

Men istället för att inskärpa de goda råden om avstånd så tar man till förmodligen rätt verkningslösa skärpningar bara för att man nu kan, på grund av den tillfälliga pandemilagen. Regeringen styr trots allt, och den underordnade Folkhälsomyndigheten får anpassa sig. Även om det mest handlar om signal- och symbolpolitik.

Detta kommer samtidigt som det faktiskt tänts flera ljus i tunneln. Såväl dödstal och smittade bland de över 65 år sjunker, och det beror med all sannolikhet på vaccineringen. I går kom också glädjebeskedet att dubbelvaccinerade på särskilda äldreboenden kan se fram emot lättnader och börja leva mer normalt igen, och som att kunna träffa och krama om sina barnbarn.

Visst måste vi hålla i och hålla ut, men det skadar inte att vara positiv också, och peka på ett mål just för att vi skall orka med slutsträckan. Domedagspredikningar och förmaningar har vi haft tillräckligt av.

Artikeltaggar

ÄldreboendeButikerCoronavirusetFolkhälsomyndighetenIdrottJohan CarlsonKrogarLänsstyrelsenLedareLena HallengrenRegeringenStefan LöfvenSvensk handelVaccination