Hoppa till huvudinnehållet

Norska regeringen öppnar för dagpendlare

Publicerad:
Norska gränsen öppnar för dagpendlarna. Foto: Helena Karlsson

På måndag välkomnas dagpendlare till Norge igen.

– Ett stort steg i helt rätt riktning, det känns jättebra, säger Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S).

Samtidigt finns det fortsatt ingen lösning för veckopendlarna.

– Jag och mina kollegor i regeringen kommer att fortsätta samtalen med Norge, säger statsrådet Anna Hallberg (S).

Under nästan en hel månad har gränspendlare med undantag för hälso- och sjukvårdspersonal hindrats att åka till jobbet på grund av de nya norska gränsreglerna.

Detta har så klart haft stor påverkan på Värmland. Men nu välkomnar Norge tillbaka dagpendlarna, skriver norska regeringen i ett pressmeddelande.

Undantaget från inresebegränsningarna gäller de som är bosatta i Sverige eller Finland och som dagpendlar till arbete i Norge. Dagpendling inkluderar kvälls- och nattarbete så länge du reser hem efter jobbet.

Men öppnandet kommer ske under strikta former och inresekraven skärps. Dagpendlarna måste kunna uppvisa ett negativt covid-19-test som tagits under de senaste sju dagarna. Testet måste ha tagits i Norge, Sverige eller Finland. Det måste dessutom ha tagits innan man passerar gränsen.

Daniel Schützer, kommunalråd i Årjäng, agerade direkt när han nåddes av beskedet:

– Det första jag gjorde var att skicka ett sms till regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson.

Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S)
Årjängs kommunalråd Daniel Schützer (S) Foto: Sanna Emanuelsson

Orsaken är att det fortsatt finns ett problem att lösa, enligt kommunalrådet. För veckopendlare finns det fortfarande ingen lösning, då de inte omfattas av de nya reglerna.

– Vi har ett bekymmer kring veckopendlare där vi måste lösa testningen. Vi måste få ett svar på hur vi ska göra och jag hoppas att vi kan fixa det här snabbt. Men det är regionen som får ta den bollen.

Omkring 1 000 Norgependlare

Normalt sett har Årjängs kommun runt tusen personer som pendlar till Norge.

Hur många som dag- respektive veckopendlar i dag vågar inte Daniel Schützer svara på.

– Det kan ju också vara en del som idag löser sin situation genom att dagpendla istället för att veckopendla om avståndet inte är särskilt stort. Vi har ju också vårdpersonal som fått åka fram och tillbaka även nu.

"Fortsätta samtalen"

Anna Hallberg (S), som är Sveriges utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor, tycker det norska beskedet är bra och positivt.

Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor.
Anna Hallberg, utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor. Foto: Jessica Gow/TT

– Samtidigt behövs fortsatt en lösning för veckopendlarna. Jag och mina kollegor i regeringen kommer att fortsätta samtalen med Norge. Att gränspendlingen fungerar är en grundsten i det nordiska samarbetet, säger hon i en skriftlig kommentar till NWT.

Regionstyrelsens ordförande Fredrik Larsson (M) är positiv till beskedet. Det säger han i ett pressmeddelande från Region Värmland:

– Många värmlänningar har drabbats på ett orimligt hårt sätt när de striktare gränsreglerna infördes för en månad sedan. Vi är väldigt glada för att det har blivit en lösning på den här situationen, säger Fredrik Larsson.

I pressmeddelandet kommenterar även regionrådet Stina Höök (M), som regionala utvecklingsnämndens ordförande, beskedet från norska regeringen:

– Dagens besked är verkligen välkommet. Men det återstår mycket arbete för att hjälpa våra gränskommuner ur den här krisen. Region Värmland söker tillsammans med kommunerna efter alla tänkbara lösningar.

Artikeltaggar

CoronavirusetNäringslivPolitikVärmlands län

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.