Hoppa till huvudinnehållet

Klart att det blir kultur i Coop-bageriet

Publicerad:
Tomas Rhöse, vd på Löfberg Fastigheter och Josefin Knarrström Bergh, vd på Wermlands Invest, ser fram emot att sätta planerna i verket.
Tomas Rhöse, vd på Löfberg Fastigheter och Josefin Knarrström Bergh, vd på Wermlands Invest, ser fram emot att sätta planerna i verket. Foto: Tommy Andersson

Löfberg Fastigheter och Wermlands Invest har köpt det gamla bageriet på Coopområdet. Planen är någon form av kulturverksamhet i byggnaden.

– Ett superspännande projekt och samarbete, säger Josefin Knarrström Bergh, vd på Wermlands Invest.

Grundarbetena för de nya bostads- och kontorshusen vid Tullholmsviken där Coop Värmland tidigare drev en stor livsmedelsindustri pågår för fullt.

I ett hörn av fastigheten står delar av bageriet kvar som ett monument över den forna verksamheten.

Planerna för fastigheten har varit okända fram till nu. När NWT skrev om ämnet i december pågick förhandlingar om försäljning fortfarande.

Trots markförsäljningen – gränshandelstappet "hämmar" Coop Värmlands resultat

Nu meddelar Löfberg Fastigheter och Wermlands Invest att de har förvärvat bagerilokalen. Här ska de båda fastighetsbolagen göra en gemensam satsning som enligt ett pressmeddelande ska stärka kulturlivet i Karlstad.

Arbetet med fastigheten inleds inom kort och ambitionen är att den ska vara inflyttningsklar inom två till tre år.

– Ett superspännande projekt och samarbete. Det finns få byggnader av det här slaget i centrala Karlstad, och vi ser det som en unik möjlighet att skapa något riktigt häftigt som gör Karlstad ännu mer attraktivt som bostadsort och besöksmål, säger Josefin Knarrström Bergh, vd på Wermlands Invest i pressmeddelandet.

Det gamla bageriet har en yta på cirka 4 000 kvadratmeter, med en byggrätt på ytterligare 1 000 kvadratmeter.
Det gamla bageriet har en yta på cirka 4 000 kvadratmeter, med en byggrätt på ytterligare 1 000 kvadratmeter.

– Kul att jobba tillsammans med ett annat familjeägt fastighetsbolag som precis som vi vill bidra till en levande och hållbar stadsutveckling. Här handlar det om att förädla och modernisera en anrik industrimiljö och skapa en mötesplats som ger liv och rörelse i Tullholmsviken och Karlstad, säger Tomas Rhöse, vd på Löfberg Fastigheter.

Löfberg Fastigheter och Wermlands Invest tar över fastigheten från Coop Värmland den 30 april. Parterna har enats om att inte kommentera köpesumman.

Det är fortfarande inte klart vilken verksamhet som kommer att bedrivas i lokalen, men det handlar om kultur. Det förs bland annat en dialog med Wermlandsoperan om en framtida etablering.

Förstärker ny stadsdel

Försäljningen av det gamla bageriet innebär att Coop Värmland nu avyttrat all mark och egendom i Tullholmsviken.

– Det här är en byggnad som ligger oss varmt om hjärtat, och därför känns det bra att lämna över till två lokala familjeföretag med spännande planer som förstärker den nya stadsdelen som växer fram, säger Charlotte Lunås, tf vd på Coop Värmland i pressmeddelandet.

I Tullholmen utvecklas nu en ny stadsdel med cirka 1200 bostäder, livsmedelsbutik, restauranger och andra kommersiella verksamheter. 2019 förvärvade Löfberg Fastigheter mark av Coop Värmland och inledde den första etappen som bland annat innehåller ett 16 våningar högt bostadshus.

Artikeltaggar

Bostad och byggenCoopCoop VärmlandJosefin Knarrström BerghKarlstadLöfbergs fastigheterNöje/KulturTomas RhöseTullholmsvikenWermlands Invest

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.