Hoppa till huvudinnehållet

Vårdboenden får förstärkt bemanning efter granskningar

Publicerad:
Granskningarna som sattes igång efter att Kronogården stängdes är färdiga. Christian Holm Barenfeld (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden, vill att det ska vara lätt att göra rätt för medarbetarna. Foto: Lisa Olaison/ Niklas Wallberg

Granskningarna av Karlstads kommuns vårdboenden är klara. Bland åtgärderna föreslås digitalisering, teams och förstärkt bemanning. Förhoppningen är att Kronogårdens missförhållanden inte ska upprepas.

I somras fick trygghetsboendet Kronogården i Karlstad stängas i förtid. Boendet var planerat att stängas vid nyårsskiftet men fick stängas redan i somras då missförhållanden uppdagats.

På grund av detta sattes två granskningar i gång, en extern, Pricewaterhousecoopers international limited (Pwc), och en från kommunens egen tillsynsmyndighet.

Samsyn

Nu är granskningarna klara och presenterades för vård- och omsorgsnämnden under onsdagskvällen.

– Det var skönt att se att den interna tillsynen och den externa rapporten påvisar en samsyn, det möjliggör att vi kan säkerställa på ett bra sätt att det här inte sker igen, säger Christian Holm Barenfeld (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.

Kronogården är stängd och kommer inte att öppnas igen. Men granskningarna har varit bra för att ta fram åtgärder som ska göra att liknande missförhållanden inte ska ske på de vård- och trygghetsboenden som finns i kommunen.

– De brister som var anledningarna till att det inte funkade på Kronogården har inte upptäcks i övrig verksamhet, vilket vi trodde men vi ville säkerställa att det är så.

Förstärker bemanning

De åtgärder som tagits fram innebär bland annat tvärprofessionella team för bättre samverkan mellan olika yrkesgrupper. En app för dokumentation ska implementeras och checklistor ska säkra informationsöverföringen. Bemanningen kommer också att förstärkas.

– Eftersom verksamheten utvecklas hela tiden så vill vi ge våra medarbetare de verktyg som behövs för att de ska kunna göra sitt allra bästa, deras profession är att ge god omvårdnad till de äldre. Då är vårt jobb att ge dem de verktyg som gör att de kan göra det, säger Christian Holm Barenfeld.

Efter bristerna på Kronogården – snart blir granskningen offentlig

Artikeltaggar

ÄldreChristian Holm BarenfeldKarlstadKarlstads kommunKronogårdenKronogårdsskandalenTrygghetsboendeVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.