Hoppa till huvudinnehållet

Östmarkskorset: Berget är på väg att flyttas

Publicerad:
En tredjedel av ett berg håller att sprängas bort. Henrik Johansson, till vänster, tillsammans med mätingenjören Dan Johansson.
En tredjedel av ett berg håller att sprängas bort. Henrik Johansson, till vänster, tillsammans med mätingenjören Dan Johansson. Foto: Ulrika Andersson/Torsby kommun

Vad gör man när ett berg befinner sig på ”fel” plats?

Då flyttar man på det – vilket är på gång i Östmarkskorset i Torsby.

Anledning: nya väganslutningar planeras i samarbete med Trafikverket och Torsby kommun.

Östmarkskorset har under alla år varit olycksdrabbat. I rusningstrafik tar det tid att ta sig ut på E16/E45, särskilt vid vänstersväng.

Nu satsar Torsby kommun tolv miljoner kronor.

– Det här är ett projekt som Torsby kommun medfinansierar med 50 procent. Hela projektet som Trafikverket har medfinansierar vi, säger Henrik Johansson, gatuchef på Torsby kommun.

Den andra delen i projektet är Torsby kommuns och innebär att gång- och cykelväg ska anläggas, väg ska breddas och ny väg ska ansluta Trafikverkets del av vägen mot E16/E45.

– Nuvarande Östmarkskors kommer att bli ett trevägskors och det blir en ny på- och avfart till Torsby söder om, säger Henrik Johansson.

Trafikverket har ännu inte påbörjat sin del i projektet, men ligger i startgroparna.

Foto: Copyright: Trafikverket, Torsby kommun, Lantmäteriet

Torsby kommun har börjat att spränga bort delar av det intilliggande berget, den del där ny väg ska byggas. Förbipasserande har kunnat följa hur skogen har fällts och hur jordmassor har flyttat till en plats norr om Lasarettsvägen där en centrumyta planeras.

Dessförinnan flyttade kommunen cirka 550 fridlysta orkidéer av arten nattviol till annan plats i syfte att rädda dessa.

Området ser för tillfället ganska spektakulärt ut och nyligen påbörjades sprängningsarbeten. Cirka 10 000 kubikmeter berg ska bli krossmaterial; bärlager till de nya väganslutningarna och den kommande gång- och cykelvägen.

– Det finns flera syften här, inte minst för våra oskyddade trafikanter lokalt i Torsby. Vi har valt att göra detta projekt i egen regi, och vi är många inblandade från tekniska avdelningen. De ska göra anslutningen till E45/E16, en upprustning av Lasarettsvägen och Östmarksvägen. Samtidigt anlägger vi en ny gång- och cykelväg från Lasarettsvägen till Skolgatan och breddar vägen, förklarar Henrik Johansson.

Dessutom görs en omläggning av vatten och avlopp. Budgeten är 3,7 miljoner och målet är att vara klar under 2021.

– Det kommer att vara öppet för trafik hela tiden. Det kommer att bli omledning av trafik och breddningar. Det är viktiga stråk ur utryckningshänseende, säger Henrik Johansson.

Först i Värmland med bländningsskydd?Nya Östmarkskorset: Unik räddning av nattviolerÖstmarkskorset kostar Torsby kommun 12,4 miljoner kronor

Artikeltaggar

Bostad och byggenHenrik JohanssonMiljöÖstmarkskorsetTorsbyTorsby kommunTrafikTrafikverket

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.