Nordenministern Anna Hallberg (S) förstår den frustration som finns bland värmlänningarna som har arbeten de inte kan åka till och anhöriga de inte kan träffa i Norge.
På måndag möts Norges och Sveriges statsministrar och Anna Hallenberg förväntar sig en lösning från Norges sida.
– Jag hoppas att Norge lämnar ett besked där man tar ansvar för de här arbetstagarna. Jag hoppas att det kommer ett besked, de har varit utan lön i en månad nu. Det är bråttom nu.
Kjell-Arne Ottosson: "De får sitta tills de har en lösning”Löfven och Solberg ska mötas om gränspendlarnaHallberg menar ändå att de nordiska regeringarna har en bra relation där de jobbar långsiktigt med ambitionen att vara världens mest integrerade region.
– Men när det inte går åt rätt håll i våra medborgares vardag utan åt fel, då ser inte medborgarna att vi har nytta av de samtal vi har. Märks det inte i medborgarnas vardag så har vi inte lyckats.
Pandemin har satt kommunikationen mellan de nordiska länderna på prov. För att förbättra den så har Hallberg tagit initiativ till en gränssamverkansmodell.
Den består av tre faser där man kommunicerar, tittar på alternativ och slutligen på undantag. Tanken är att modellen ska appliceras på beslut som påverkar gränsen mellan länderna.
Diskussioner kring modellen har pågått sedan i somras och är ännu inte färdiga. Hallberg har svårt att få med sig alla länder.
Motsträvigt
Hon kan inte säga vilka länder som sätter sig emot modellen. De länder som är med i diskussionerna är Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Färöarna, Grönland och Åland.
En av orsakerna till motsträvigheten tycks vara en nervositet för att den egna nationella beslutanderätten ska påverkas.
– Jag förstår inte varför man är emot det egentligen, för det handlar inte om att ta bort rätten att besluta om gränser, det får varje land avgöra. Men vi vill varandra väl och vi vill vara världens mest integrerade region. Om vi ska vara det så måste vi ha en dialog och vi måste ta ansvar för gränsbeslut och konsekvenser. Det funkar inte i dag.