Hoppa till huvudinnehållet

Kvinnokliniken stängs - fem nätter i veckan

Publicerad:
Från och med april månad ska kvinnokliniken i Karlskoga halvera de dagar då de erbjuder nattöppet.
Från och med april månad ska kvinnokliniken i Karlskoga halvera de dagar då de erbjuder nattöppet. Foto: Roger Gleisner

Kvinnokliniken på Karlskoga lasarett kommer att få reducerade öppettider. De tidigare fyra nätterna per vecka minskas nu till två, och istället fokuseras verksamheten till dagtid.

I dagsläget har kvinnokliniken öppet från måndag 07.00 till fredag 18.00. Dessa tider har gällt under det senaste året, men från april väntar förändringar.

– Det som kommer att hända i april är att vi inte kan ha öppet alla nätter. Nätterna mellan onsdag och torsdag samt torsdag och fredag tvingas vi stänga, säger Gill Kullberg, verksamhetschef för kvinnokliniken i Region Örebro län.

Anledningen till nedskärningen är att det saknas tillräckligt med personal för att täcka upp för de tider som kliniken nu har öppet.

– Det handlar om personal på avdelningen som sagt upp sig. Vissa har gått i pension och vissa har valt att gå till en annan tjänst. I dagsläget är det väldigt svårt att få rekryterat nya barnmorskor, och det är samma situation över hela landet. Ett alternativ är att rekrytera en sjuksköterska, vilket också är på gång, men de får och kan inte göra allt som en barnmorska gör.

Planerar dagarna

Anledningen till att det är nätterna under den senare delen av veckan som kapas är naturlig, enligt Kullberg.

– Vi utför de operationer där patienten behöver få stanna kvar efteråt i början av veckan. Varje operation värderas innan i form av behov av inneliggande vård och de som behöver stanna över natten förlägger vi till måndagar. Operationsprogrammet sätts upp med vetskapen, eller uppskattningen, om patienten behöver stanna kvar eller ej.

Vad händer om det ändå uppstår komplikationer som gör att patienten behöver stanna?

– De operationer som görs längre fram i veckan är kortare och mindre komplicerade ingrepp, varpå risken för att vårdbehov uppstår är väsentligt mindre. Uppstår det trots det ändå komplikationer som kräver vård över natt under en operation senare under veckan så flyttas patienten till Örebro.

Vad är det som gör att ni inte plockar in hyrbarnmorskor för att fylla vakanser?

– Det kostar mycket med hyrbarnmorskor och det krävs även att det finns annan personal i tjänst som kan skola in dem. Vi har ingen rätt att själva välja ut specifik personal från bemanningsföretag utan det sker genom upphandling. Personligen har jag inte fått höra att någon tidigare anställd har gått till ett bemanningsföretag, det är det ingen som meddelat mig, men däremot vet jag en som ska göra det.

Hur hanterar ni omorganisationen för befintlig personal?

– Vi väljer att fokusera verksamheten till dagtid men självklart kommer det finnas de som reagerar och som behöver stöd bland vår personal. Avdelningschefen kommer att träffa varje medarbetare nu och prata igenom så att vi får så bra individuella lösningar som möjligt. Mer specifikt vad det innebär för var och en av de anställda kommer Karin Steffentorp som chef att hantera.

Om situationen med brist på barnmorskor förändras, kan ni då tänka er att hålla öppet fler nätter igen?

– Om det blir en annan situation får vi titta på behovet där och då. Det handlar om att se till att ett så stort antal patienter som möjligt har nytta av den vård som verksamheten kan ge. Nu blir mycket av verksamheten koncentrerad till dagtid med fokus på gynekologisk vård, som inte kräver att man är kvar över natt.

Artikeltaggar

BB-fråganGill KullbergKarlskogaKarlskoga lasarettKvinnoklinikenRegion Örebro länVård och omsorg

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.