Julien Baker med större själ och hjärta

Skivor
PUBLICERAD:
Personligt och mörkt med Julien Baker.
Foto: Playground Music

Julien Baker

Little Oblivions
(Matador)

Det är helt omöjligt att inte bli berörd av Julien Baker. Hon har, sin ringa ålder till trots, en kappsäck full med upplevelser och förmågan att transformera dem till låtar som suger tag i ens innersta.

Det här är personligt och oerhört mörkt, men inte utan ljuspunkter. Flera av låtarna handlar om hur Baker återföll i missbruk efter flera år som drogfri. Både Ringside och Heatwave behandlar ämnet och hur man alltid kan resa sig på tio. Repeat upprepar sig mycket riktigt till dess att sångrösten robotiskt upprepar ordet med metallisk klang.

För första gången använder Baker ett helt band, fast egentligen inte då hon är den som spelar alla instrument. Baker har själv varnat för att hon numer låter som ett post-rock band. Det är att ta i, för här finns fortfarande både själ och hjärta; det har bara vuxit sig större.

Bästa låt: Ringside

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.