Inför gratis gymkort för studerande

Insändare
PUBLICERAD:
Insändarskribenten argumenterar för gratis gymkort för studerande ungdomar.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Träning är en viktig del för alla personer men speciellt för unga. Det ger bättre koncentration och förebygger sjukdomar. Det gör så att vi kan arbeta bättre i skolan och få bättre hälsa redan i tidig ålder. Studerande borde få gratis gymkort!

Studier visar att träning och bra kondition ger bättre koncentration. Du sover bättre som i sin tur leder till att du är utvilad och orkar hela skoldagen.

Studier visar även att ungdomar som tränar får bättre och högre betyg eftersom man har mer ork till skolan och lär sig saker snabbare.

Studier visar även att om du tränar och får bra kondition så krymper inte hippocampusen i hjärnan lika snabbt. Hippocampus är den del av hjärnan som styrs som en kopplingsstation som förbinder associationsbanor mellan de olika delarna i hjärnan alltså så hjälper hippocampusen till hjärnan att komma ihåg var du har varit och inte varit, den hjälper dig att minnas.

Hippocamupsen krymper varje år och det är därför minnet blir sämre ju äldre man blir. Tränar och motionerar du rätt så saktas krympningen ner. Är du aktiv så sänker du risken för demens.

Ett till argument för varför man borde dela ut gratis gymkort för studerande är att tränar du och är aktiv så sänker du stressnivån och du blir inte deprimerad. Stress och depression gör också så att hippcampusen krymper.

Det finns många anledningar till att unga studerande borde få gratis gymkort.

Alla har till exempel inte råd med gymkort. Tränar du så förebygger du att inte får hjärt- och kärlsjukdomar, du förebygger demens, du sover bättre och klarar av studierna bättre och du minskar på stress och depression. Det gynnar alla!

Den enda är att någon måste betala gymlokalerna. Gymmen måste ju få sin ekonomi att gå runt.

Det blir kommunens ansvar att betala och det är ganska dyrt att betala ett gymkort till flera tusen ungdomar. Men då kan man lägga upp det så att man får ansöka om det, alltså att de som vill gymma får gymkort men att de som inte vill behöver inte få ett.

Det är kommunen som får ta beslutet. Jag tycker inte att det är ett svårt beslut.

Vill de ha framtida vuxna med depression och hög stress som i sin tur leder till svåra sjukdomar och demens eller vill de ha framtida vuxna som inte lider av depression, hög stress, svåra sjukdomar och demens?

Som sagt, jag tycker inte att det är svårt beslut, men det beror på hur kommunen och eventuellt staten vill ha det.

En tjej som vill ha en bra framtid

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.