"Vill ha ersättning för det otroliga jobb vi gjorde”

Insändare | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Äldreboendet Häggården i Råda är ett av de boenden i Hagfors som fick in covid -19.
Foto: Pia Holmström
I slutet av 2020 kom covid-19 in på flera särskilda boenden i Hagfors. Många av den ordinarie personalen på ställena blev sjuka vilket resulterade i att annan ordinarie personal flyttades dit från andra enheter och timvikarier togs in.

Upplevelsen från de som vikarierade var att de kom till ett krigsfält, där kaos och panik rådde.

Alla fick göra sitt yttersta, slopa raster, jobba övertid och sitta hos de gamla och hålla deras händer när slutet närmade sig. När personalen åkte hem från sina skift grät de över hur otillräckliga de kände sig, samtidigt fanns rädslan där hela tiden att man själv kunde bli smittad och att man tog hem smittan till sin familj.

Både inlånad, timvikarier och ordinarie personal fick verkligen testa sina gränser. Stöd och information från ledningshåll tycker en del var bristfällig.

Diskussioner med arbetsgivaren har gjorts för att de som jobbat på de coviddrabbade enheterna ska få en skälig ersättning. Detta har inte resulterat i någon ersättning då arbetsgivaren tycker att det blir orättvist mot de som inte får någon ersättning det vill säga vart drar man gränsen.

Enligt arbetsgivaren har alla ställt upp under pandemin runt om i kommunen. Ja så är det, men det går inte alls att jämföra med det som personalen upplevde under utbrottet på de särskilda boendena. Vi tycker att det är konstig personalpolitik. Det är alltså okej att vi på ”golvet” riskerar vår hälsa, våra liv och vår ekonomi.

Den pågående pandemin hade hållit på i nästan ett år när covid-19 briserade i vår kommun. Vart fanns pandemiplanen som Hagfors kommun utarbetat? En tredje våg kan komma och vad gör man då? Vi på ”golvet” vill inte vara med om detta en gång till.

Det finns ingen politiker som tar tag i och höjer våra låga löner, tar bort ohälsosamma scheman och lyfter oss till de hjältar vi är. Vi är utförarna, utan oss skulle vårt samhälle inte fungera. Därför vill vi ha ersättning för det otroliga jobb vi utförde under utbrottet av covid-19.

Några som jobbade på de drabbade enheterna

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.