Hoppa till huvudinnehållet

Trådarna löper till 1700-talet på von Echstedtska i sommar

Publicerad:
I sommar visas en textilutställning på von Echstedtska gården, fylld av textila inslag från 1700-talets herrgårdsmiljö.
I sommar visas en textilutställning på von Echstedtska gården, fylld av textila inslag från 1700-talets herrgårdsmiljö. Foto: Lars Sjöqvist

Värmlands museum satsar på textilt kulturarv med trådarna fästa i 1700-talet, när årets sommarutställning på von Echstedtska gården tar form.

Också på museets utgårdar i Långbans gruvby och Torsby Finnskogscentrum planeras det för sommarutställningar i år.

I utställningen Trådar till 1700-talet kommer besökarna att få stifta bekantskap med textilier som dräll, kattuner, parkum och sticketäcken i gårdens rum.

Sommarens utställning på von Echstedtska bygger till stor del på Bengt von Echstedts bouppteckning från 1794, berättar Karin Åberg Waern, som är länsmuseets utställningschef.

– Hemmets textilier tar upp en väldigt stor del av bouppteckningen och de har även stora nominella belopp, säger hon.

Kvinnokraft

Trådarna till 1700-talet är alltså djupt fästa på von Echstedtska gården, som ligger i Västra Smedbyn i Kila i Säffle kommun.

Textilerna var till både lyst och nytta och en hel del av dem tillverkades på gården:

”De hantverksskickliga kvinnorna i hushållet förvandlade ett hus till ett hem och förfärdigade föremål för livets olika möten. Alla flickor deltog i produktionen av textilier, såväl bondflickor som herrgårdsfröknar. De började när de var fem-sex år och var fullärda i tonåren. Omgiven av en rustik elegans skapades en levande miljö, som vi än idag inspireras av” beskriver museet i ett pressmeddelande.

Ett par nätta och rikt broderade skor finns med i utställningen på von Echstedtska gården.
Ett par nätta och rikt broderade skor finns med i utställningen på von Echstedtska gården. Foto: Lars Sjöqvist

1700-talsexpert

Utställningen kommer att visa möbeltyger, kläder och hemtextilier av olika slag. Allt som visas på utställningen ingår dock inte i gårdens egna samlingar.

– Vi har också arbetat tillsammans med Lars Sjöberg, som är expert på 1700-talet, och vi har lånat in en del saker från honom, säger Karin Åberg Waern till NWT.

Utställningen var egentligen på gång redan till förra sommaren. När corona slog till avstannade dock arbetet, men nu ska den slutföras.

von Echstedtska gården möblerades under sommaren 2020 av Susanne Wilhelmsson och Lars Sjöberg inför utställningen som ska bli av 2021.
von Echstedtska gården möblerades under sommaren 2020 av Susanne Wilhelmsson och Lars Sjöberg inför utställningen som ska bli av 2021. Foto: Lars Sjöqvist

Öppningsdagen är satt till den 29 maj och den ska pågå till den 15 augusti, allt med reservation och anpassningar för hur pandemin och restriktionerna kring den utvecklar sig.

Långban och Lekvattnet

Värmlands museum siktar - också till skillnad från i fjol - på att ha öppet i sommar även i Långbans gruvby i Filipstads kommun och på Torsby Finnkulturcentrum i Lekvattnet.

Till Finnkulturcentrum kommer fotoutställningen Människor på skogen med bilder av den sverigefinska dokumentärfotografen Aija Svensson.

I Långban blir årets utställningstema konfliktmineraler.

– Vi tror att vi kan ha öppet på ett smittsäkert sätt, säger Karin Åberg Waern.

von Echstedtska gården bjuder på många vackra miljöer och till sommaren är det gårdens textila arv som står i centrum.
von Echstedtska gården bjuder på många vackra miljöer och till sommaren är det gårdens textila arv som står i centrum. Foto: Lars Sjöqvist

Artikeltaggar

HistoriaKarin Åberg WaernKarlstadKilaKonstKulturhistoriaLångbanLångban ModernaLekvattnetSäffleSommarTextilTorsbyTorsby finnskogscentrumTurismVärmlands museum

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.