Värmlands museum satsar på textilt kulturarv med trådarna fästa i 1700-talet, när årets sommarutställning på von Echstedtska gården tar form.
Också på museets utgårdar i Långbans gruvby och Torsby Finnskogscentrum planeras det för sommarutställningar i år.
I utställningen Trådar till 1700-talet kommer besökarna att få stifta bekantskap med textilier som dräll, kattuner, parkum och sticketäcken i gårdens rum.
Sommarens utställning på von Echstedtska bygger till stor del på Bengt von Echstedts bouppteckning från 1794, berättar Karin Åberg Waern, som är länsmuseets utställningschef.
– Hemmets textilier tar upp en väldigt stor del av bouppteckningen och de har även stora nominella belopp, säger hon.
Kvinnokraft
Trådarna till 1700-talet är alltså djupt fästa på von Echstedtska gården, som ligger i Västra Smedbyn i Kila i Säffle kommun.
Textilerna var till både lyst och nytta och en hel del av dem tillverkades på gården:
”De hantverksskickliga kvinnorna i hushållet förvandlade ett hus till ett hem och förfärdigade föremål för livets olika möten. Alla flickor deltog i produktionen av textilier, såväl bondflickor som herrgårdsfröknar. De började när de var fem-sex år och var fullärda i tonåren. Omgiven av en rustik elegans skapades en levande miljö, som vi än idag inspireras av” beskriver museet i ett pressmeddelande.
1700-talsexpert
Utställningen kommer att visa möbeltyger, kläder och hemtextilier av olika slag. Allt som visas på utställningen ingår dock inte i gårdens egna samlingar.
– Vi har också arbetat tillsammans med Lars Sjöberg, som är expert på 1700-talet, och vi har lånat in en del saker från honom, säger Karin Åberg Waern till NWT.
Utställningen var egentligen på gång redan till förra sommaren. När corona slog till avstannade dock arbetet, men nu ska den slutföras.
Öppningsdagen är satt till den 29 maj och den ska pågå till den 15 augusti, allt med reservation och anpassningar för hur pandemin och restriktionerna kring den utvecklar sig.
Långban och Lekvattnet
Värmlands museum siktar - också till skillnad från i fjol - på att ha öppet i sommar även i Långbans gruvby i Filipstads kommun och på Torsby Finnkulturcentrum i Lekvattnet.
Till Finnkulturcentrum kommer fotoutställningen Människor på skogen med bilder av den sverigefinska dokumentärfotografen Aija Svensson.
I Långban blir årets utställningstema konfliktmineraler.
– Vi tror att vi kan ha öppet på ett smittsäkert sätt, säger Karin Åberg Waern.