Låt gränsen vara öppen – det är sedan gammalt

Publicerad:
Gränsen mellan Sverige och Norge är stängd. I alla fall nästan. Det är bedrövligt, skriver Per-Inge Lidén. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.

Vi behöver fortsätta förenkla utbytet av varor och tjänster över gränsen. Även i dag är det krångel med skatter och avgifter för de som pendlar eller handlar mellan länderna, skriver Per-Inge Lidén.

Gränsen mellan Sverige och Norge är stängd. I alla fall nästan. Det är bedrövligt. Tull, polis och militär bevakar den gräns som varit öppen genom stora delar av vår historia. Med respekt för det livsviktiga arbetet med att begränsa pandemin måste vi så snart det är möjligt återgå till öppna gränser.

Det i grunden människor med gemensam historia, kultur och tradition som bor på båda sidor den 160 mil långa gräns som slutligen fastställdes i Strömstad 1751. 1814 skapades en union mellan länderna som i den bästa av världar kunde ha levt kvar – men som fredligt upphörde genom förhandlingar i Karlstad 1905. Med undantag av några års skärpt gränskontroll – och avvisande av norska flyktingar runt 1940 – har gränsen varit en av världens mest öppna gränser.

Oslo har i generationer dragit till sig värmlänningar för arbete och handel. I dag är det många värmlänningar som arbetspendlar, även om många permitterats och fått det svårare under 2020. Utbytet av varor mellan länderna är ändå oerhört stort. Det ska vi utveckla inför framtiden.

Så skriver du en debattartikel

Värmlands har en unik möjlighet till utveckling genom att vi ligger strategiskt mellan Oslo och Stockholm – ett område som huvudstäderna inräknade har över 5 miljoner invånare. Det ska vi ta vara på. Vi behöver fortsätta förenkla utbytet av varor och tjänster över gränsen. Även i dag är det krångel med skatter och avgifter för de som pendlar eller handlar mellan länderna.

Våra universitet behöver ett än mer utökat samarbete. Karlstads universitet borde vara det självklara valet för studenter från Askim, Örje och Kongsvinger – liksom Oslo universitet för studenter från Värmland.

Värmland borde vara en bra plats för norska företag att expandera på – men lägre löne- och kontorskostnader än i Osloområdet – och en fot inne i EU. Oslo är en internationell storstad några mil bort med stora möjligheter och en blomstrande ekonomi.

Våra kulturinstitutioner borde ha än mer utbyte av varandra – med gästspel och fortsatt utbyte av människor som verkar inom kulturlivet. Och fler borde följa Färjestad hockeys exempel och värva norrmän till laget.

Järnvägsförbindelsen, med enkelspårig sträckning från 1880-talet, är en katastrof. Det behövs en rakare och snabbare järnvägsförbindelse är det här. 1,5 miljoner flygresenärer skulle kunna lockas över till tåget om restiden låg under 3 timmar mellan huvudstäderna. Bra för miljön, samhörigheten – och Karlstad skulle kunna bli en bra mötesplats mellan Oslo och Stockholm.

Vårt avvisande av norska flyktingar under andra världskriget satte djupa spår av misstro mellan våra länder. I dag sprids en ny misstro mellan våra folk. Det är för bedrövligt. Låt inte denna bakåtsträvande isolationism ta överhanden. Vi behöver mer av vänskap, öppenhet och utbyte mellan våra länder. Gränsen ska vara öppen – det är sedan gammalt.

Per-Inge Lidén

Språkrör för Miljöpartiet i Karlstad

Artikeltaggar

Andra världskrigetArbetsmarknadAskimDebattEUFlygtrafikGränshandelGränskontrollerJärnvägKarlstadKarlstads universitetKongsvingerMiljöpartietNorgeOsloPendlingPer-Inge LidénStockholmStrömstadTågtrafikTullen

Läs vidare