Hoppa till huvudinnehållet

Gemensam tågutredning Stockholm-Oslo i gång

Publicerad:
Reporter Christer Wik
Christer Wik
christer.wik@nwt.se
Nu inleds en svensk-norsk utredning för en utbyggnad av järnvägssträckan Stockholm-Oslo.
Nu inleds en svensk-norsk utredning för en utbyggnad av järnvägssträckan Stockholm-Oslo. Foto: Joachim Lagercrantz

En gemensam svensk-norsk utredning för en snabbare järnvägsförbindelse Stockholm-Oslo har inletts.

Det bekräftar Norges infrastrukturminister i en intervju.

För en månad sedan sade Knut Arild Hareide (Kristelig folkeparti) till Aftenposten att han ser snabbtåglinjen som en kommersiell möjlighet och en vinn-vinn-situation.

Han tänkte kontakta infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) för att få till en gemensam utredning av projektet.

I en intervju med den norska tidningen Dagsavisen bekräftar nu Hareide att Sverige och Norge har en gemensam överenskommelse och att en dialog upprättats mellan såväl departement som ansvariga myndigheter på båda sidor gränsen.

– Detta är en milstolpe att man nu har kommit så långt att man är överens om att dra i gång en utredning tillsammans, säger Jonas Karlsson, vd för bolaget Oslo-Sthlm 2.55 som bland annat ägs av Karlstads kommun.

60 miljarder

Han ser stora möjligheter att upprustningen av dagens spår samt byggande av Nobelbanan Kristinehamn-Örebro samt ny järnväg Arvika-Lilleström till en kostnad av cirka 60 miljarder kronor förverkligas.

– Nu är regeringarna överens om att gå vidare och inleda processen att få till en järnvägsförbindelse mellan de två huvudstäderna som tar mindre än tre timmar att åka.

Artikeltaggar

AftenpostenDagsavisenJonas KarlssonKarlstadKnut Arild HareideOsloStockholmTomas EnerothTrafikTågtrafik

Så här jobbar NWT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.